Японски учени създадоха загадъчния елемент 113 от Периодичната таблица

43396
Японски учени създадоха загадъчния елемент 113 от Периодичната таблица

Японски учени смятат, че са успели да създадат загадъчния елемент 113, един от липсващите в Периодичната таблица, предаде БГНЕС.

Елемент 113 е атом със 113 протона в ядрото си, материя, която трябва да се създаде в лаборатория, защото не се намира в природата. През годините са създавани все по-тежки синтетични елементи, като най-масивният от тях е елемент 118 с временно наименование ununoctium.

Но създаването на елемент 113 се оказа изключително трудно. След години на опити японски учени заявиха, че най-после са успели да го постигнат. На 12 август нестабилният елемент бил създаден, но бързо се разпаднал, давайки на изследователите данни, които да цитират като доказателство за постижението си.

"Повече от девет години ние търсим данни за откриването на елемент 113 и сега, когато най-после го имаме, сякаш голямо бреме падна от плещите ни", заяви Косуке Морита, ръководител на групата учени, цитиран в комюнике. Ако постижението бъде потвърдено, за първи път нов елемент ще бъде открит в Япония и страната ще бъде първата в Азия, която ще има права да даде име на елемент от Периодичната таблица. До момента само учени от САЩ, Русия и Германия са имали подобен шанс.

Редактор: Яна Баярова

Нанотехнология използва енергията на светулките

Някой ден може да се радваме на разноцветни светещи джаджи, които не използват електричество или батерии, пише sciencedaily.com. Учени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно