Как биха изглеждали динозаврите сега, ако не бяха изчезнали

8939
Как биха изглеждали динозаврите сега, ако не бяха изчезнали
Снимка: Dale Russell&Ron Séguin / Canadian Museum of Nature

Преди 66 милиона години падането на огромен астероид променил хода на еволюцията. Но какво би се случило с нашия свят, ако динозаврите бяха оцелели?

Падането на 10-километров астероид на Земята е довело до изчезването на динозаврите, както и на много други живи същества и растения. Но тази катастрофа позволила появата на човека. Какво обаче щеше да се случи с животинския свят на Земята, ако динозаврите не бяха измрели? Как биха могли да изглеждат днес? Щяха ли да бъдат разумен вид? И какво би станало с човека? На тези въпроси отговаря Никълъс Лонгрич, старши преподавател по палеонтология и еволюционна биология в Университета в Бат, Великобритания, в The Conversation.

Разумни динозаври

Eleanor Kish / Canadian Museum of Nature

Представете си, че астероидът не е паднал на Земята и всички динозаври са оцелели. Може би именно тези интелигентни същества биха открили теорията на относителността и биха полетели до Луната? И тези учени-динозаври биха могли да разсъждават какво би било, ако бозайниците превземат планетата. Може да звучи като научна фантастика, но в този контекст възникват въпроси за развитието на еволюцията: Дали хората са се появили случайно, или все пак появата на разумни същества задължително е трябвало да се случи?

Сега на Земята вече живеят 8 милиарда души и можем да кажем, че такъв интелигентен доминиращ вид е трябвало да се появи на планетата. Още преди 40 години палеонтологът Дейл Ръсел представя разсъжденията си за това какво ще се случи, ако динозаврите се превърнат в разумни същества. Според неговата теория те биха могли да еволюират в изправени, разумни създания с голям мозък и дълги пръсти.

Възможно, но малко вероятно

Dale Russell&Ron Séguin / Canadian Museum of Nature

Такова развитие на събитията е възможно, макар и малко вероятно. В края на краищата биологията на едно животно ограничава посоката на неговата еволюция. Например може да разгледаме размера на динозаврите. Зауроподите, огромните тревопасни динозаври, като се започне от юрския период, се превръщат в 30-50-тонни гиганти с дължина до 30 метра. Това е много повече от теглото на един слон и повече от размера на син кит. Но други динозаври не са станали гиганти.

Характеристиките на анатомията на зауроподите им позволили да станат такива гиганти, каквито не е имало на Земята нито преди появата им, нито след изчезването им. По същия начин хищните динозаври, например тиранозаврите, за милиони години еволюция също се превърнали в огромни животни.

Макар че много динозаври са имали огромни туловища, те са имали много малък мозък. И с течение на времето той не би еволюирал в нещо по-голямо. Докато средният човешки мозък тежи 1,3 кг, мозъкът на тиранозавъра е бил 400 грама, а на велоцираптора – едва 15 грама, казва Лонгрич.

Независимо че с течение на времето социалният живот на динозаврите става все по-сложен, сега има малко намеци, че те биха могли да се превърнат в разумни същества, ако не бяха изчезнали.

Може би динозаврите биха развили по-голям мозък, но със сигурност не биха могли да станат разумни. Макар че биха могли да доминират на планетата, което би попречило на бързото развитие на бозайниците. Но тази вероятност е много малка, смята ученият.

ОЩЕ: Астероидът, убил динозаврите, предизвикал най-страшното цунами в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com