Как да се предпазим от заразяване с COVID-19 при събирания, в бара или в училище?

5182
Как да се предпазим от заразяване с COVID-19 при събирания, в бара или в училище?
Снимка: iStock/Guliver

Какви са вероятностите да се заразим с COVID-19 вкъщи, в бара, в училище или в офиса? На този въпрос прави опит да отговори изданието Еl Pais в свой материал, посветен на глобалната пандемия.

Рискът от заразяване е най-висок в закритите помещения, но може да бъде намален чрез прилагане на всички налични мерки за борба с инфекцията. Коронавирусът се разпространява във въздуха - особено в закрити пространства. Въпреки че не е толкова заразен, колкото морбили, сега учените открито признават ролята, която играе предаването на аерозоли - малки заразни частици, издишани от заразен човек, които остават суспендирани във въздуха на вътрешната среда. Как работи предаването? И, което е по-важно, как можем да го спрем?

Понастоящем здравните власти разпознават три начина на предаване на COVID-19: малките капчици, които се отделят при говорене или кашляне и могат да попаднат в очите, устата или носа на хора, стоящи наблизо; замърсени повърхности; предаване чрез аерозоли - вдишването на невидими инфекциозни частици, издишани от заразен човек, които, след като напуснат устата, се задържат във въздуха, подобно на дим. Без вентилация аерозолите остават в атмосферата на пространството и с течение на времето стават все по-плътни.

Неволята дойде заради коронавируса - граждани се самоорганизират, за да си помагат

Дали има усещане, че държавата изпуска ситуацията с COVID-19? Всеки може да прецени сам за себе си, тъй като това е "усещане" - не че н...

Дишане, говорене и викове 

В началото на пандемията се смяташе, че големите капчици, които изхвърляме, когато кашляме или кихаме, са основното средство за предаване. Но сега знаем, че виковете и пеенето в закрити или лошо проветриви пространства за продължителен период от време също увеличават риска от заразяване. Това е така, защото говоренето на висок глас освобождава 50 пъти повече натоварени с вируси частици, отколкото когато изобщо не говорим. Тези аерозоли, ако не се дифузират чрез вентилация, стават все по-концентрирани, което увеличава риска от инфекция. Учените са показали, че тези частици, които също отделяме в атмосферата, когато просто дишаме и които могат да се изхвърлят и при неправилно носене на маска, могат да заразят хората, които прекарват повече от няколко минути в радиус от пет метра от заразен човек, в зависимост от продължителността на времето и естеството на взаимодействието.

Примери за ситуации в дома, в бара и в класната стая

Вкъщи. Шестима души се събират в частен дом, като един от тях е заразен. Около 31% от огнищата на коронавирус, регистрирани в Испания например, са причинени от този вид събиране, главно между семейство и приятели. Независимо от това дали се спазват безопасни разстояния, ако шестимата прекарват четири часа заедно в разгорещен разговор, без да носят маска в стая без вентилация, петима ще се заразят, показват математическите модели. Ако се носят маски, четирима души са изложени на риск от инфекция, тъй като само маските няма да предотвратят заразяването, ако експозицията е продължителна. Рискът обаче от инфекция спада до под един заразен, когато групата използва маски за лице, съкращава наполовина дължината на общуването като време и проветрява използваното пространство.

Гърция повиши до 4-та степен нивото на риск в три района

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка заради коронавируса Гърция повиши до ниво 4 (червено), а именно „повишен риск...

В бара. В бар, където капацитетът е намален до 50%, има 15 гости и трима членове на персонала. Прозорците са затворени и няма механична вентилация. В най-лошия сценарий, ако не се вземат мерки, 14 от клиентите ще се заразят след четири часа. Ако маските се използват постоянно, рискът от инфекция пада до осем нови случая. Ако помещенията са проветрени, което може да стане при добре работещ климатик, но и ако времето, прекарано в бара, е съкратено, съществува само риск един човек да бъде заразен.

В училище. Най-рисковият сценарий е класна стая без вентилация, а учителят - пациент 0 - като заразен човек. Ако два часа деца прекарат в класната стая със заразен учител, без да се вземат мерки за противодействие на броя на аерозолите, съществува риск до 12 ученици да се заразят. Ако всички носят маска, броят на заразените спада до пет. При истински огнища е отбелязано, че всеки от учениците може да се зарази, независимо от близостта му до учителя, тъй като аерозолите се разпределят произволно в непроветряваната стая. Ако помещението се проветри по време на урок или има възможност въздухът да се освежи изцяло, то рискът от заразяване спада драстично.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно