Как ходенето до WC може да спаси човечеството от глад

7289
Как ходенето до WC може да спаси човечеството от глад
Снимка: Marcel Gnauk / Pixabay

Изследователи от цял свят обмислят използването на човешката урина като полезен тор. Според тях подобен ресурс може да замени 13% от химикалите в селското стопанство, да намали парниковите емисии и да увеличи добивите на културите, пише TechXplore.

Френският инженер Фабиен Ескулие отбелязва, че този метод може да изглежда твърде древен в съвременните условия: синтетичните торове могат да изхранват нарастващото население на Земята. Но те също така замърсяват водоемите, водят до изобилие от водорасли и измирането на рибата. Във въздуха те създават опасна комбинация с отработените газове, а също така допринасят за парниковия ефект и изменението на климата.

Затова учените търсят начини да намалят дела на химикалите в селското стопанство. Растенията се нуждаят от азот, фосфор и калий, за да осигурят богат добив. Същите тези хранителни вещества се консумират от човек, а след това част от тях се извеждат обратно в околната среда с урината.

За да се създаде система за събиране и преработка на този естествен отход в промишлен мащаб, експертите предлагат да се инсталират специални безводни тоалетни с отделни контейнери за отвеждане на урината.

Експериментални проекти вече съществуват, като първият е стартирал в Швеция преди около 30 години. През това време еко тоалетни се появили и в Швейцария, Германия, САЩ, Франция, Индия, Мексико, Етиопия и Южна Африка.

„Ще отнеме много време, за да се въведат екологични иновации, особено такива радикални, като отделяне на урината. Първите тоалетни с отклоняване на урината бяха счетени за грозни и непрактични и предизвикаха опасения относно неприятните миризми“, казва Туве Ларсен от Швейцарския институт за водни изследвания Eawag.

Сега учените разчитат на нова разработка от швейцарска компания: дизайнът насочва урината в отделен контейнер. След това тя трябва да се преработи, макар че според СЗО не пренася болести и може да се съхранява известно време. Също така урината може да се пастьоризира и след това да се изсушава, за да се намали обемът и да се доставя до нивите вече под формата на тор.

След установяването на системата и техническите нюанси, преодоляването на гнусливостта на обществото също може да се превърне в проблем. Дори хората да се отнасят спокойно към новите тоалетни, биха ли желали да ядат продукти, отгледани от урина?

Едно от изследванията показало, че в различните страни отношението към това е различно: например в Китай, Франция и Уганда идеята била приета, но не и в Португалия и Йордания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Следи от тор: Как телескопът „Джеймс Уеб“ ще открива извънземни фермери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com