Как ходенето до WC може да спаси човечеството от глад

7327
Как ходенето до WC може да спаси човечеството от глад
Снимка: Marcel Gnauk / Pixabay

Изследователи от цял свят обмислят използването на човешката урина като полезен тор. Според тях подобен ресурс може да замени 13% от химикалите в селското стопанство, да намали парниковите емисии и да увеличи добивите на културите, пише TechXplore.

Френският инженер Фабиен Ескулие отбелязва, че този метод може да изглежда твърде древен в съвременните условия: синтетичните торове могат да изхранват нарастващото население на Земята. Но те също така замърсяват водоемите, водят до изобилие от водорасли и измирането на рибата. Във въздуха те създават опасна комбинация с отработените газове, а също така допринасят за парниковия ефект и изменението на климата.

Затова учените търсят начини да намалят дела на химикалите в селското стопанство. Растенията се нуждаят от азот, фосфор и калий, за да осигурят богат добив. Същите тези хранителни вещества се консумират от човек, а след това част от тях се извеждат обратно в околната среда с урината.

За да се създаде система за събиране и преработка на този естествен отход в промишлен мащаб, експертите предлагат да се инсталират специални безводни тоалетни с отделни контейнери за отвеждане на урината.

Експериментални проекти вече съществуват, като първият е стартирал в Швеция преди около 30 години. През това време еко тоалетни се появили и в Швейцария, Германия, САЩ, Франция, Индия, Мексико, Етиопия и Южна Африка.

„Ще отнеме много време, за да се въведат екологични иновации, особено такива радикални, като отделяне на урината. Първите тоалетни с отклоняване на урината бяха счетени за грозни и непрактични и предизвикаха опасения относно неприятните миризми“, казва Туве Ларсен от Швейцарския институт за водни изследвания Eawag.

Сега учените разчитат на нова разработка от швейцарска компания: дизайнът насочва урината в отделен контейнер. След това тя трябва да се преработи, макар че според СЗО не пренася болести и може да се съхранява известно време. Също така урината може да се пастьоризира и след това да се изсушава, за да се намали обемът и да се доставя до нивите вече под формата на тор.

След установяването на системата и техническите нюанси, преодоляването на гнусливостта на обществото също може да се превърне в проблем. Дори хората да се отнасят спокойно към новите тоалетни, биха ли желали да ядат продукти, отгледани от урина?

Едно от изследванията показало, че в различните страни отношението към това е различно: например в Китай, Франция и Уганда идеята била приета, но не и в Португалия и Йордания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Следи от тор: Как телескопът „Джеймс Уеб“ ще открива извънземни фермери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com