Как изглежда най-голямата сателитна шпионска база в света

3881
Как изглежда най-голямата сателитна шпионска база в света
Снимка: Matt Crypto / Public Domain

Менуит Хил, някога известна само с кодовото име Field Station 8613, се намира във Великобритания, в северната част на Йоркшир. Най-близкият град е Харогейт, който се намира на около 14 километра. Първоначално използвана за наблюдение на съветските комуникации през Студената война, фокусът ѝ днес значително се е изместил и тя е жизненоважна част от разпростиращата се мрежа за наблюдение на NSA (National Security Agency).

От въздуха обектът прилича на зелено поле, сякаш осеяно с големи бели топки за голф. Това са сферични защитни капаци за чувствителните сателитни чинии.

В продължение на години журналисти и изследователи гадаят какво наистина се случва в Менуит Хил, докато правозащитни групи и някои политици водят кампании за повече прозрачност относно дейността му. Официално Field Station 8613 се занимава с осигуряване на комуникациите в Кралските военновъздушни сили на Великобритания и ВВС на САЩ. А неофициално тя „слухти“ и дешифрира огромно количество информация, предавана през сателитите по целия свят.

Какво общо имат тук САЩ? Да се обърнем към историята. Базата Менуит Хил е основана през 1954 г., в разгара на Студената война, от американците. Естествено, голяма комуникационна база в такава близост до СССР автоматично била записана като шпионска. А скоро тя била свързана с подобни, но по-малки обекти в други капиталистически страни. Така се родила глобалната шпионска мрежа ECHELON, която проследявала съветските разговори.

iStock

В края на 80-те години на миналия век международните комуникационни мрежи били модернизирани с нови оптични подводни кабели. Технологията била по-евтина от сателитите и можела да предава данни по света много по-бързо от всякога. Поради тази причина, според документите на NSA, в средата на 90-те години разузнавателните служби на САЩ били убедени, че сателитните комуникации скоро ще остареят и ще бъдат напълно заменени от оптични кабелни мрежи. Но прогнозата се оказала грешна. Днес милиони телефонни обаждания се осъществяват чрез сателити, заедно с множество интернет данни, които NSA с готовност използва в Менуит Хил.

Известно е, че базата Менуит Хил винаги е била едно от технически най-оборудваните съоръжения на територията на Великобритания (например базата била едва ли не първата, която получила току-що появилите се компютри IBM). В момента на територията на базата има около 37 сателитни терминала и около 20 квадратни километра помещения, пълни с най-модерно оборудване. Може би това е най-секретното място във Великобритания.

Преди няколко години свръхсекретни документи, получени от The Intercept, предлагат безпрецедентен поглед зад оградата на Менуит Хил. Файловете разкриват за първи път как NSA е използвала британската база, за да подпомогне „значителен брой операции в Близкия изток и Северна Африка“ чрез мощната технология за подслушване, която можела да събира данни от повече от 300 милиона имейла и телефонни обаждания на ден. Както показали документите, NSA е била пионер в иновативните програми за шпиониране в Менуит Хил, с които може да се определи точно местоположението на предполагаеми терористи, които имат достъп до интернет в отдалечени части на света. 

Повечето от световните международни телефонни разговори, интернет трафик, имейли и други комуникации се изпращат през мрежа от подводни кабели, които свързват държавите като гигантски артерии. В шпионски постове по целия свят NSA и нейните партньори използват тези кабели, за да наблюдават данните, преминаващи през тях. Но Менуит Хил се фокусира върху различен вид наблюдение: подслушване на комуникации, които се предават по въздуха.

Matt Crypto / Public Domain

Според секретни документи, получени от The Intercept от Едуард Сноудън, в Менуит Хил има две основни шпионски дейности. Първата се нарича FORNSAT и използва мощните антени в подобните на гигантски топки за голф куполи, за да подслушва предаваните между чужди сателити комуникации. Втората се нарича OVERHEAD и използва сателити на САЩ, орбитиращи над целеви страни, за да локализират и наблюдават безжичните комуникации на земята – като разговори по мобилен телефон и дори WiFi трафик.

По данни на британското правителство в Менуит Хил има около 1205 служители. Наред със служителите на NSA в комплекса, Националната служба за разузнаване на САЩ също има основно присъствие на мястото, управлявайки своя собствена „наземна станция“, от която контролира редица шпионски сателити.

Според твърдения на британското правителство операциите в базата „винаги са били и продължават да се извършват“ с негово „знание и съгласие“. Най-важното обаче е, че Менуит Хил е използван за повече от просто събиране на разузнавателна информация за хора и правителства. Инструменти за наблюдение, като системата GHOSTHUNTER, са разработени за пряка помощ при военни операции, като определят местоположенията на целеви хора или групи, така че след това да могат да бъдат заловени или убити.

Документите, получени от The Interceptразкриват, че шпионските сателити в Менуит Хил могат да се насочват към комуникации в Китай и Латинска Америка, а също така осигуряват „непрекъснато покритие на по-голямата част от евразийската суша“, където прехващат „тактически военни, научни, политически, и икономически комуникационни сигнали“. Но може би най-значимата роля, която базата играе през годините, е в Близкия изток и Северна Африка.

В отдалечени части на света, където няма връзки с оптичен кабел, е обичайно интернет връзките и телефонните разговори да се осъществяват през сателит. Следователно Менуит Хил се превърнал в жизненоважен актив в антитерористичната кампания на САЩ след атаките от 11 септември. Оттогава базата се използва широко за проникване в комуникациите в иначе труднодостъпни райони.

Agatha Bauer / CC BY 3.0

Не е ясно точно какъв трафик може да проследи Менуит Хил във всеки един момент, но документите на NSA показват, че числото е изключително голямо. За един 12-часов период през май 2011 г. например неговите системи са регистрирали повече от 335 милиона записа с метаданни, които разкриват информация като подателя и получателя на имейл или телефонните номера, на които някой е звънял и по кое време.

За да запазят в тайна информацията за ролята на Менуит Хил, правителствата на САЩ и Великобритания активно представяли базата като съоръжение, използвано за осигуряване на „бързо радиопредаване и провеждане на комуникационни изследвания“. Класифициран американски документ от 2005 г. предупреждавал служителите на шпионската агенция да не разкриват истината. „Важно е да се знае установената за прикритие история за MHS [Menwith Hill Station] и да се скрие фактът, че MHS е съоръжение за събиране на разузнавателна информация“, се посочва в документа. „Всяко позоваване на сателити или всякаква връзка със събиране на разузнавателна информация е строго забранено.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Водородна бомба срещу Starlink: Китай разработи радикален начин за разправа с "нахални" спътници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно