Как ще изглежда вирусът на бъдещето?

1693
Как ще изглежда вирусът на бъдещето?

Последните открития позволяват да се предсказват бъдещите мутации на вирусите и да се подготвим за момента, когато старите ваксини и лекарства ще престанат да действат.

Еволюцията се отнася както за цели организми и видове, така и за най-малките частици – биомолекулите. Наблюдавайки еволюцията на белтъците на грипните вируси, Джеси Блум в изследователския център Фред Хатчинсън в Сиатъл се опитва да разбере логиката в измененията и да предскаже следващата мутация на грипния вирус.

Вирусите са най-древните живи същества

Вирусите се класифицират трудно, като част от учените смятат, че те са неживи частици от ДНК и РНК. Ново изследване обаче открива, че т...

В дадения случай са интересни не самите вируси, а техните белтъци – големи биомолекули, състоящи се от аминокиселини.

Съставът на белтъците е записан в генома на вируса с последователност от нуклеотиди; при най-малки изменения в нея се получава друг белтък: дългата молекула ще се сгъва различно, ще встъпва по-бързо или по-бавно в реакции, отколкото преди мутацията, или изобщо няма да встъпва.

Сега Блум има на разположение истински музей на вирусите – най-старите "експонати" в него са карали хората да кихат още през 1968 г.

С подобни остарели вируси учените обясняват как именно са мутирали те. Важно е да се знае всяка крачка, всяка заменена аминокиселина.

Вирусите ни разболяват и от 4 м разстояние

Ако попаднете в една стая с болен, повален от вирусна инфекция или грип, който е в напреднала фаза, чрез кихане или кашляне и вие може ...

Така започва и най-голямото състезание във въоръжението в историята на медицината: кой ще се окаже по-бърз – мутиращите вируси или хората, които ще успеят предварително да се подготвят за следващата вирусна атака.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com