Китарите "Гибсън" - пред фалит заради опит да навлязат в грешен бизнес

6374
Китарите "Гибсън" - пред фалит заради опит да навлязат в грешен бизнес
Снимка: pixabey

Производителят на китари Гибсън (Gibson) подаде молба за съдебна защита от кредитори, което според американските закони е равносилно на обявяване на фалит, съобщи "Асошиейтед прес" тази седмица, хвърляйки в недоумение света на музикантите. Дълги години китарите "Гибсън" бяха едни от най-ценените от поколения легендарни изпълнители. Ето кратък списък с всички звезди, които залагаха на този блусарски и нежен модел, който нямаше мощта на големия конкурент - "Фендер", но пък притежаваше фин и красив тон: Чък Бери, Дейвид Боуи, Пол Маккартни, Слаш, Джими Пейдж, Ангъс Янг, Ноел Галахър...

Гибсън е основана през далечната 1894 г. и се намира в Нешвил, щата Тенеси. Компанията прави също и пиана, но китарните модели винаги са били синоним на класа. 

Признаха Дженифър Батън за една от най-великите китаристки на всички времена

Дженифър Батън, която ще изнесе специално шоу в памет на Майкъл Джексън на 4 юни в Sofia Live Club, беше призната за една от най-велики...

Компанията продава над 170 000 китари годишно в 80 страни по света, а по нейни данни в последната година дори е отбелязала 10-процентов ръст в продажбите.

"Преди няколко години обаче „Гибсън” опита да навлезе неуспешно в бизнеса с домашна аудиотехника и започна да продава няколко марки слушалки, тонколони, грамофони и друга техника. Инициативата се оказа неуспешна и въвлече компанията в непосилни дългове, които доведоха и до процедурата по защита от фалит. Сега планът е до септември кредитори да налеят в „Гибсън” 135 млн. долара. Компанията пък обяви, че се оттегля от бизнеса с аудиотехника и отново ще се съсредоточи главно върху музикалните инструменти", пояснява Дарик.

"Вероятно най-известният модел от марката е „Лес Пол”, създаден през 1940-а от китариста Лес Пол, който работи над дизайна на една от първите китари със солидно тяло. Легендарният джаз китарист Чарли Крисчън пък сътворява история със своя Gibson ES-150 - една от първите електрически китари изобщо - като го свързва с усилвател и свири с Бени Гуудман оркестра.

„Гибсън” обаче стават нарицателни най-вече за рокендрола. Най-асоциираният с нея музикант вероятно е бившият китарист на Guns'N'Roses Слаш. Джими Пейдж от Led Zeppelin също е известен с няколко модифицирани модела на „Гибсън” и характерния им звук.

Първа по рода си среща на китаристи ще се проведе в плевенския парк "Кайлъка"

В любимия на всички плевенчани и гости на Плевен парк "Кайлъка" ще се проведе интересно събитие - първа по рода си среща на китаристи. ...

Кралят на рока Елвис Пресли също притежава и свири на няколко модела. След смъртта на Чък Бери неговият обичан червен „Гибсън” беше положен до него в ковчега. Дейвид Боуи също предпочита основно „Гибсън L4”, докато е фронтмен на Tin Machine. На единствената си позната фотография мистериозният делта-блус китарист Робърт Джонсън също държи „Гибсън”. Боб Марли, който не е особено известен с китарните си умения, също ползва модифициран модел „Лес Пол” за повечето си парчета с електрическа китара", пише още "Дарик".  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com