Контактът дори с "добри" извънземни е опасен

7108
Контактът дори с "добри" извънземни е опасен
Снимка: iStock

Учени от цял свят търсят сигнали от представители на извънземен разум. Може би в бъдеще човечеството ще успее да установи контакт с извънземни. Но дори да приемем, че те няма да бъдат враждебни, самият факт на контакт с извънземна цивилизация може да доведе до конфликти на Земята. Така смятат учени от Тексаския университет. Но изследователи от Университета на Пенсилвания са на мнение, че подобен сценарий, разбира се, е възможен, но и малко вероятен, пише ScienceAlert.

За много хора съществуването на извънземни все още е нещо от областта на научната фантастика. Но много учени вярват, че не сме сами във Вселената. Затова сега към Космоса се насочват радиотелескопи, които се опитват да уловят сигнали от представители на високоразвита извънземна цивилизация.

Още преди 12 години известният физик Стивън Хокинг предупреди, че извънземните, ако съществуват, могат да бъдат много враждебни към други видове. Основната им цел може да е поробване и колонизиране на нови планети. Но какво ще стане, ако тези извънземни са приятелски настроени? Какви са последствията от установяването на контакт с тях? С какво е опасна срещата с извънземни за човечеството?

Учени от Тексаския университет са публикували статия, според която съществуват реални рискове за човечеството от подобен контакт. Първо, самият факт на съществуването на извънземна цивилизация може да предизвика вълна от възмущение сред хората, които вярват в Бог. Това може да доведе до значителни сътресения и дори до религиозни войни.

Но основният риск според учените е в това, че страната, която първа установи контакт с извънземни, може да монополизира всички знания, получени от тях. Дори ако първоначално има някакъв обмен на информация между различните страни, тогава, както е показал опитът от Втората световна война (авторите цитират поведението на съюзниците от антихитлеристката коалиция, които след войната стават врагове), всичко може да се промени с времето.

Учените смятат, че една от страните, която получи достъп до нови технологии, ще започне да ги използва само за лична изгода, като същевременно не дава достъп до новите знания на другите страни. В резултат могат да избухнат конфликти за притежанието на нови технологични разработки, които могат да прераснат в световна война.

Не всичко е толкова страшно

Но учени от Пенсилванския университет са публикували своя статия, в която не са съгласни с изводите, направени от техните колеги. Учените смятат, че е много малко вероятно само една от страните да успее да осъществи контакт с потенциални извънземни. И дори това да се случи, тогава тази страна няма да може да монополизира придобитите нови знания.

Учените смятат, че съвременната научна общност е толкова взаимосвързана, че подобен сценарий на събитията има много малка вероятност, дори и политиците да се намесят.

От друга страна, критиците на първоначалната идея за опасността от контакт с извънземни смятат, че идеята за получаване на нови технологии от тях звучи много примамливо. Но от друга страна, ще успее ли човечеството веднага да се справи с това знание? Например, ако на един средновековен учен беше казано как да създаде атомна бомба, щеше ли да успее да я направи?

Ето защо учените смятат, че по-скоро контактът с извънземна цивилизация няма да доведе до глобална катастрофа, въпреки че такава възможност съществува. Но във всеки случай учените и политиците от целия свят трябва да работят заедно, когато установяват контакт с извънземен разум.

Сега остава само да разберем дали извънземните съществуват и ако е така, ще бъдем ли ние толкова интересни за тях, колкото те за нас?

Наскоро стана ясно, че учени ще търсят извънземни артефакти в цялата Слънчева система. Те вярват, че в близост до нашата планета се намират признаци за съществуването на извънземна цивилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com