Коронавирусът може да причини диабет тип 1

5946
Коронавирусът може да причини диабет тип 1
Снимка: iStock

Коронвирусната инфекция може да причини заболяване от диабет тип 1. Това са открили лекари в германския град Кил след лечение на 19-годишен младеж, заболял от коронавирус. Статия, описваща странния случай, е публикувана в научното списание Nature Metabolism.

"Досега не сме успели да установим как точно се е развил диабетът и как точно се е причинен от коронавирусната инфекция. Предвид големия брой АСЕ2 рецептори на повърхността на клетките на панкреаса, предположението е, че вирусът може да проникне там и да ги унищожи директно", пишат изследователите, предава БГНЕС.

Първи случай на коронавирус в бежански лагер в Гърция

Първи случай на заразен с коронавирус е регистриран в центъра за прием и регистрация на бежанци и мигранти „Мория“ на гръцк...

Иначе, още от първите изследвания на вируса е ясно за учените, че COVID-19 заразява клетките не само в белите дробове, но и в множество други тъкани на тялото, включително лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това обяснява защо много пациенти с COVID-19 страдат не само от дихателни смущения, но също така губят обонянието си, както и имат храносмилателни проблеми или неправилно функциониране на кръвоносната система.

При постъпването си в болницата 19-годишният младеж се оплакал от постоянна слабост и болки в лявата част на тялото, а за последните месеци е свалил над 12 килограма от теглото си. След кръвни изследвания се оказало, че момчето има изключително високи нива на глюкоза в кръвта. Впоследствие се оказало, че младежът страда от диабет тип 1.

В същото време лекарите не установили никакви антитела в тялото на момчето, които да са причина за разрушените клетки на панкреаса му. А именно те произвеждат инсулин, който е важен за регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Лекарите не открили и никакви други типични симптоми на диабет тип 1, а и пациентът не пиел, не приемал наркотици и не страдал от други хронични заболявания, които биха могли да увредят панкреаса.

Няколко седмици преди да попадне в болницата, обаче, младежът е прекарал коронавирусна инфекция. Впоследствие лекарите установили, че повърхността на панкреаса съдържа молекули на протеина ACE2, които коронавирусът използвал, за да влезе в клетките. Това предполага, че коронавирусът може директно да унищожи клетките на панкреаса.

Може ли свалянето на килограми да помага в лечението на диабет?

Отслабването може да предотврати или дори да излекува диабета, според изследвания, представени днес на ESC Congress 2020, съобщава &bdq...

Заключенията на лекарите се потвърждават от факта, че предходни изследвания доказали, че COVID-19 разрушава активно клетките на панкреаса при опити с мишки и други лабораторни животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com