Кратка историята на времето, но за хиляди години назад в миналото

10571
Кратка историята на времето, но за хиляди години назад в миналото
Снимка: 3209107 / Pixabay

Хоролог реставрирал часовник от 50-те години на миналия век за клиент, който през цялото време отказвал да плати. Той се възмутил, когато видял сметката, договорена още преди това. След това двамата побъбрили за философската природа на времето, докато клиентът продължавал да се противи на плащането.

По време на разговора хорологът видял как часовникът се изплъзна от ръката на неговия клиент и се ударил в мраморния под, а минералното стъкло се пръснало на парчета. Светлината от зимното залязващо слънце с неговите остри лъчи напомнили на часовникаря как нашите древни предци са отбелязвали хода на времето.

Времето е било достатъчно важно за нашите предци, за да положат усилия да построят необикновен праисторически паметник – Стоунхендж. Първата част от този огромен слънчев календар е построена около 2200 – 2400 пр.н.е.

ОЩЕ: Страната на боговете. Учени откриха къде се намира легендарното царство Пунт

iStock

Но това далеч не е уникално – първични слънчеви обсерватории са пръснати по целия свят, включително каменните кули Чанкильо в Перу (построени през 200 – 250 г. пр.н.е.) и австралийските аборигенски камъни Вурди Юанг (неизвестна възраст).

Общества по целия свят, на хиляди километри едно от друго, са създали независимо един от друг структури, с които да отбелязват изтичащото време.

В синхрон

Тъй като общностите се развивали в градове, империи и държави, а обществата станали по-обособени, времето станало по-важно и било разделено на часове.

Шумерите (4100 – 1750 пр.н.е.) в Месопотамия (днешен Ирак) изчислили, че денят е приблизително 24 часа и че всеки час има продължителност 60 минути. Те използвали Слънцето, звездите и водни часовници, за да проследяват времето.

Древните египтяни също въвели 24-часова система за измерване на времето около 1550 – 1069 г. пр.н.е. Но продължителността на тези „часове“ варирала в зависимост от времето на годината – по-дълги през лятото, отколкото през зимата.

ОЩЕ: Изгубеното злато на якобитите. Учен посочи къде да се търси съкровището (ВИДЕО)

Древен воден часовник от Персия Maahmaah / Public Domain

Тези мерки за време се основават на Слънцето, с 12 части през деня и други 12 части през нощта. Египтяните започнали да използват слънчев часовник, за да представят тази времева система около 1000 – 800 г. пр.н.е. Тъй като слънчевите часовници не можели да определят часа през нощта, след смрачаване те използвали водни часовници.

В Европа развитието на измерването на времето е малко мъгливо през вековете около 700 – 1300 г. от н.е., тъй като всички устройства за отчитане на времето са групирани в една и съща латинска дума – Horologium – в писмените европейски източници.

Икономистът и историк Дейвид С. Ландес твърди в книгата си „Революция във времето“, че монашеските християнски молитви са били по-строги в сравнение с юдаизма и исляма, използвайки небесата, за да диктуват в кое време трябва да се молят през седемте определени канонични часа на Католическата църква.

Например sext е трябвало да се рецитира по обяд. Периодът от време между тези канонични молитви станал равен по дължина поради строгостта на молитвеното време.

Часовниците вероятно също са били по-важни в Централна Европа, защото облачното време би затруднило проследяването на Слънцето и звездите.

Време за молитва

Въпреки че от историческите записи не можем да сме сигурни дали монасите са изобретили първите механични часовници, знаем, че те се появяват за първи път през XIV век.

Първото им споменаване е в трактата Tractatus Astrarii или Planetarium на италианския лекар, астроном и машинен инженер Джовани де Донди. Де Донди заявява, че ранните часовници са използвали гравитацията като източник на енергия и са били задвижвани от тежести.

ОЩЕ: Вицът за "твоята майка" е измислен още пр.н.е. 10-те най-древни вица в историята

Чертеж на долната част на астрономическия часовник на Джовани де Донди – Astrarium, завършен през 1364 г., Падуа, Италия. Този ранен часовник, задвижван от тежести, отчитал времето с балансиращо колело (подобно на корона, отгоре), задвижвано от колело под него. Това е един от най-ранните съществуващи чертежи на тези механизми. Балансиращото колело имало ритъм от 2 секунди. Действителният часовник бил много по-сложен от този чертеж, който показва само долната част. Горната част имала 7 циферблата, показващи астрологичните движения на Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Giovanni de Dondi / Public Domain

Това не били точните часовници, които познаваме днес – те вероятно са измервали времето в рамките на 15 – 30 минути на ден. Тези ранни часовници започнали да се появяват в центровете на градовете, но тъй като нямали циферблат, използвали камбани, за да отбелязват часовете. Тези сигнали започнали да организират пазара и административните нужди на всеки град.

Спиралните пружини за часовници започват да се появяват в Европа през XV век. Това не подобрява точността, но намалява размера на часовника. И така, времето става повече личен, както и обект на статут – достатъчно е само да погледнете маслените картини, където часовниците са гордо изложени на показ.

Холандският учен Кристиан Хюйгенс за първи път прилага махалото към часовник около 1656 г. Това увеличава точността до 15 секунди на ден. В резултат времето можело да се използва по-точно в научните наблюдения, включително на звездите. Това също означавало, че часовниците вече могат да имат точна минутна стрелка.

Проследяване на времето в други части на света

Навсякъде по света някои устройства за проследяване на времето датират от векове по-рано. През XIII век има доказателства за използването на зъбни колела за управление на движението на компоненти в арабските астролабии – устройства, които могат да изчисляват времето и да помагат на навигаторите да определят позицията си.

Много преди това древногръцкият Антикитерски механизъм, смятан за първия компютър в света, е датиран от около 100 г. пр.н.е. (открит през 1901 г.). Това са и двете устройства, които предсказват движението на планетите.

ОЩЕ: 8 забранени книги, които все още пренаписват историята

Междувременно в Китай е имало астрономически часовник на Су Сонг – датиран от 1088 г. сл. Хр. – който използва водно задвижване на часовниковия механизъм. И така, докато часовникът е изобретен в Европа през XIV век, арабските и китайските общества били много по-напреднали в технологично отношение по това време от техните западни християнски колеги.

Днес, където и да се намираме по света, времето е единна конструкция – и търсенето на все по-прецизни измервания продължава. През 2021 г. учените идентифицираха нов най-кратък период от време – зептосекунда, което е времето, необходимо на частица светлина да премине през молекула водород.

В съвременното общество времето обикновено е организирано до минута или дори секунда (помислете за разписанията на влаковете, трансакциите или поставянето на рекорди в спорта).

Това подклажда в нас манията да сме навреме. Хората си уговарят среща с приятел и бързат към мястото, но понякога закъсняват с минута или повече. Но наистина, какво са няколко минути между приятели?

Тази статия е публикувана в The Conversation от Як Прендергаст, преподавател по хорология в Университета в Бирмингам, под лиценз Creative Commons.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com