Страната на боговете. Учени откриха къде се намира легендарното царство Пунт

9803
Страната на боговете. Учени откриха къде се намира легендарното царство Пунт
Снимка: Nina M. Davies / CC0

Египетските папируси са съхранили легендата за страната Пунт – легендарната земя на блаженството и изобилието.

През зимата на 1880 – 1881 г. нов служител на Ермитажа каталогизира египетски антики. Трябвало да се установи кои точно паметници на древната цивилизация се съхраняват във фондовете.

В хода на рутинната работа младият учен открива папирус от епохата на Средното царство в отлично състояние. На него има литературно произведение, което е оцеляло почти в пълен обем. Артефактът получава номер 1115 и неофициално е наречен „Приказката за корабокрушенеца“.

Карта на Новото Египетско царство, 1450 пр.н.е. Andrei Nacu / CC BY-SA

По заповед на фараона виден сановник трябвало да отплава към далечни земи до „неизчерпаемите медни рудници“. След като събрал голям екип, той потеглил.

„И тогава се издигна буря, докато бяхме в морето и преди да успеем да стигнем сушата, плавайки под платната. И тогава вятърът стана по-силен и по-силен и вълните бяха осем лакти високи. И тогава мачтата рухна във вълната, и корабът загина, и нито един от моряците не оцеля. Аз самият бях изхвърлен на остров от вълните на морето“, разказва пратеникът на фараона.

Той се събудил на четвъртия ден след бедствието и веднага разбрал, че се намира в непозната местност. Но много привлекателна: тук имало в изобилие всякаква храна. След като задоволил глада си, мореплавателят принесъл жертва на боговете. В този миг пред него се появил „господарят на острова“ – огромна змия.

След като изслушало тъжната история на непознатия, чудовището се смилило и пощадило живота му. Благодарен, той обещал, че фараонът със сигурност ще възнагради „господаря на острова“. Змията, смеейки се, отговорила: владетелят на земята Пунт няма нужда от това. После изпратила благородника у дома, като му дала злато, смирна, тамян, абанос и богати дарове.

ОЩЕ: Наполеон наистина ли е стрелял по пирамидите? Истината зад филма на Ридли Скот

Всъщност „Приказката за корабокрушенеца“ не е единственият източник, където се споменава Пунт. За него разказват множество надписи върху обелиски и стели. Както и ритуални текстове, където царството често се нарича „родина на боговете“.

Освен това до днес са оцелели документи, които свидетелстват, че много египетски владетели са изпращали мащабни експедиции към земята на блаженството.

Например на Палермския камък има описание на кораби, които по заповед на фараона Сахуре (XXV век пр.н.е.) отплавали до Пунт и се върнали обратно с почти сто хиляди мерки смирна, три хиляди единици ценна дървесина, безбройни количества животински кожи и слонова кост.

Египетски войници на експедиция в Пунт Σταύρος / CC BY 2.0

От историографска гледна точка пътешествието, организирано от царица Хатшепсут, имало голяма ценност. Около 1477 г. пр.н.е. тя изпраща пет от най-добрите си кораби в страната. Заедно с търговците и воините плавали писари. Те трябвало постоянно да записват всичко, което виждат. Когато корабите стигнали крайната си дестинация, ги посрещнали местни жители – много мургави, с дълги коси и косми по лицето.

Египтяните, с по-светла кожа, облечени в бели дрехи и доспехи, направили незаличимо впечатление на аборигените. Както отбелязва един от летописците, те били взети за богове, излезли по чудо от морето. А царят на Пунт – Пареху – дори се съгласил да стане поданик на Хатшепсут, въпреки че изследователите смятат тази информация за по-късна историческа добавка.

Последните, посетили „земния рай“, били пратениците на Рамзес III. По-късно икономическите връзки между двете държави отслабнали и „земята на боговете“ завинаги се превърнала в красива легенда.

Дърво пред Храма на Хатшепсут, за което се твърди, че е донесено от експедицията в Пунт. Edal Anton Lefterov / CC BY-SA 3.0

През XIX век в Европа започват разгорещени научни дебати за това къде трябва да се търси Пунт. Някои смятат, че това е далечна покрайнина на египетското царство, други – една от прилежащите към него територии.

Доказателства в полза на втората версия се появяват в началото на XXI век. През 2011 г. археолози от Италия, САЩ и Египет провеждат разкопки в пресъхналата лагуна Мерса Гавазис близо до Хургада. Те откриват останките от древно пристанище: шест пещери, в тях – намотани въжета (най-голямото е с дебелина на човешки гърди), както и части от гигантски кораби.

„Откритията на брега на Червено море решиха споровете веднъж завинаги. (…) Тези находки премахват всички съмнения, че можете да стигнете до Пунт по море", казва пред репортери британският египтолог Джон Бейнс, участник в разкопките.

Но останал още един въпрос: къде точно са плавали древните? Наскоро учените намерили отговора.

ОЩЕ: Биологични оръжия и прасета срещу слонове. 5-те най-лоши или най-добри тактики за война в древността

Пунтският цар Пареху и царица Ати Неизвестен автор / CC BY-SA 2.5

Улика била открита в същата „Приказка за корабокрушенеца“. Сред безбройните дарове на Змията имало „странни животни“, включително маймуни. По описания от други документи станало ясно, че става дума за конкретен вид – бабуини.

Те не се срещат в Египет, местообитанието им е Централна и Източна Африка. Но в страната на пирамидите приматите били толкова ценени, че били принасяни в жертва на боговете. И разбира се, били мумифицирани.

През 2015 г. изследователски екип от Египетския музей и Калифорнийския университет взема ДНК проби от десет балсамирани бабуина, датиращи от XVI – X век пр.н.е. Резултатите от анализа показали, че тяхна родина е Африканският рог: съвременните Джибути, Сомалия, Етиопия и Еритрея.

ОЩЕ: Седем необикновени африкански царства от древни времена

Последните впрочем повече от другите претендират за званието „наследници на Пунт“. На територията на днешните Еритрея и Етиопия в началото на новата ера процъфтява могъщото царство Аксум. То обаче далеч не е било първата цивилизация.

Днес е известно, че Аксум е възникнал от руините на по-ранна култура. Един от центровете му – древното пристанище Адулис – все още радва археолозите с древни находки. Така че може би там са отплавали посланиците на Хатшепсут.

На заглавната снимка: мъже от царството Пунт, носещи подаръци, гробницата на Рехмире

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com