Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде да седнем в автобуса, за да не прихванем някой вирус

29 декември 2021, 08:55 часа • 7678 прочитания

Благодарение на пандемията от COVID-19 стана ясно, че някои съвременни вентилационни системи в затворени пространства не са в състояние да предпазят от разпространението на вируси. По-специално това се отнася за салоните за обществения транспорт. Учени са решили да определят кои места в автобусите се считат за най-безопасни в условия на пандемия.

В ново изследване специалистите от изследователския център на IBM Research Europe са създали модел на разпространението на въздуха в салона на автобус. Учените се интересували в коя част на обществения транспорт е най-безопасно да се намираме, за да не се заразим случайно от човек, който е безсимптомен преносител на заболяване, включително на COVID-19. Моделът на учените отчитал динамиката на въздуха и капчиците, топлообмена, изпарението, влажността и въздействието на вентилационните системи.

Изследователите са проследили какво се случва с микрокапчиците, които могат да съдържат вирусни частици, когато хората в обществения транспорт разговарят или просто дишат.

В някои автобуси вентилационната система е проектирана по такъв начин, че въздухът влиза в купето отгоре и се изтегля през специални отвори, разположени под седалките. Това създава вътрешна циркулация на въздуха, която премахва замърсяванията и регулира температурата в купето. Не е ясно обаче дали е еднакво безопасно човек да се намира във всички негови части, или има зони, в които въздухът застоява и броят на вирусните частици се увеличава.

Учените са установили, че хората, които сядат до прозореца, са по-малко склонни да вдишват микрокапчици от другите пътници и е по-малко вероятно да заразят околните. Издишваните от тях частици почти веднага се поемат от въздушния поток и се отстраняват от салона.

Но хората, заемащи местата до пътеката, подлагат на риск не само себе си, но и пътниците, стоящи до тях. Оказа се, че вентилационните потоци надолу практически не преминават в тази зона, така че микрокапчиците с вирусни частици спокойно се спускат върху пода, върху дрехите и чантите на хората наоколо.

В същото време тези, които стоят на пътеката, също като пътниците до прозореца, влияят в по-малка степен върху разпространението на вируси във вътрешността на автобуса - когато разговарят или мълчат, издишаните частици веднага попадат във въздушния поток отгоре и се изнасят през отворите под седалките.

Друг е въпросът обаче дали автобусът, в който ще се качите, е с такава вентилационна система.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес