Къде да седнем в автобуса, за да не прихванем някой вирус

7698
Къде да седнем в автобуса, за да не прихванем някой вирус
Снимка: iStock

Благодарение на пандемията от COVID-19 стана ясно, че някои съвременни вентилационни системи в затворени пространства не са в състояние да предпазят от разпространението на вируси. По-специално това се отнася за салоните за обществения транспорт. Учени са решили да определят кои места в автобусите се считат за най-безопасни в условия на пандемия.

В ново изследване специалистите от изследователския център на IBM Research Europe са създали модел на разпространението на въздуха в салона на автобус. Учените се интересували в коя част на обществения транспорт е най-безопасно да се намираме, за да не се заразим случайно от човек, който е безсимптомен преносител на заболяване, включително на COVID-19. Моделът на учените отчитал динамиката на въздуха и капчиците, топлообмена, изпарението, влажността и въздействието на вентилационните системи.

Най-мръсните неща, които сеят зарази

Микробиолозите предупреждават: има повече бактерии на клавиатурата на компютъра в офиса ви, отколкото на тоалетната седалка! Не вярвате...

Изследователите са проследили какво се случва с микрокапчиците, които могат да съдържат вирусни частици, когато хората в обществения транспорт разговарят или просто дишат.

В някои автобуси вентилационната система е проектирана по такъв начин, че въздухът влиза в купето отгоре и се изтегля през специални отвори, разположени под седалките. Това създава вътрешна циркулация на въздуха, която премахва замърсяванията и регулира температурата в купето. Не е ясно обаче дали е еднакво безопасно човек да се намира във всички негови части, или има зони, в които въздухът застоява и броят на вирусните частици се увеличава.

Учените са установили, че хората, които сядат до прозореца, са по-малко склонни да вдишват микрокапчици от другите пътници и е по-малко вероятно да заразят околните. Издишваните от тях частици почти веднага се поемат от въздушния поток и се отстраняват от салона.

Но хората, заемащи местата до пътеката, подлагат на риск не само себе си, но и пътниците, стоящи до тях. Оказа се, че вентилационните потоци надолу практически не преминават в тази зона, така че микрокапчиците с вирусни частици спокойно се спускат върху пода, върху дрехите и чантите на хората наоколо.

Може ли да се заразите чрез парите

Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за притеснения, чрез който коронавирусът може да се разпространява. На те...

В същото време тези, които стоят на пътеката, също като пътниците до прозореца, влияят в по-малка степен върху разпространението на вируси във вътрешността на автобуса - когато разговарят или мълчат, издишаните частици веднага попадат във въздушния поток отгоре и се изнасят през отворите под седалките.

Друг е въпросът обаче дали автобусът, в който ще се качите, е с такава вентилационна система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com