Къде хората по света са най-щастливи?

9176
Къде хората по света са най-щастливи?
Снимка: Visualcapitalist

ООН е публикувала Доклада за световното щастие за последната година. Експертите са оценили мнението на жителите на 146 държави, състоянието на икономиката и социалната сфера. Този път са използвани и данни от социалните мрежи преди и след началото на пандемията от COVID-19. Според изследователите като цяло 2021 г. е белязана от ръст на социалната подкрепа и благотворителността.

Класацията на щастливите страни оценява нивото на удовлетвореност от живота на хората по скала от 0 до 10, където 0 е възможно най-лошият живот, а 10 е най-добрият. С други думи, тази оценка е за субективните преживявания на хората. Според съставителите на рейтинга високото ниво на удовлетвореност от живота е характерно за хората, живеещи в комфортна и безопасна среда, което се осигурява от високо ниво на доверие в обществото.

Картите по-долу използват данни от Доклада за световното щастие и средните стойности на щастието в 146 държави са отбелязани с различни цветове.

Приведените цифри илюстрират данни, базирани на „стълбата на Кантрил“. Повече информация относно методологията можете да получите тук. Щастието в световен мащаб е оценено на средно 5,6, което е леко подобрение спрямо миналогодишния доклад.

Статутът на най-щастливи за пети път е запазен от Финландия. Следващи в списъка са Дания, Исландия, Швейцария и Нидерландия. Швеция, Норвегия, Израел и Нова Зеландия също са се наредили в челната десетка.

Канада все още изпреварва САЩ по отношение на благополучие, но за времето на съществуване на класацията северната страна се е спуснала от пето на петнадесето място. За първи път Франция също е попаднала сред 20-те най-щастливи страни - за нея изненадващо това е най-високият показател в историята на доклада.

Най-големият скок в "щастливите настроения" е настъпил в Сърбия, България и Румъния, сочи докладът. На дъното на класацията са Ливан, Венецуела и Афганистан, които страдат от военни конфликти и крайна бедност. Афганистанците са оценили качеството на живота си, включително и нематериалните, само с 2,4 точки от десет.

Световният доклад за щастието, който се публикува от десет години, е създаден с цел разработване на мерки за стабилно развитие на страните. Тази година експертите отбелязват, че въпреки трудните времена, белязани от пандемията и военните конфликти, социалната подкрепа се е увеличила с 25% в световен мащаб. Това е щедростта на хората един към друг и желанието за помощ, изразено в доброволчество и дарения.

Според експертите основният урок за времето на съществуването на доклада, на който световните лидери трябва да обърнат внимание, е фундаменталното значение на мира и стабилността за благосъстоянието на човечеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно