Къде се намира центърът на оргазма

16658
Къде се намира центърът на оргазма
Снимка: iStock

Центърът на оргазма в човешкото тяло е струпване на клетки в гръбначния мозък. Тяхното активиране предизвиква свиване на мускулите на тазовото дъно и субективно приятни усещания, установи американски невробиолог. Клетките са свързани както с главния мозък, така и с гениталиите и предават сигнали от тези органи един на друг. Но директно стимулиране на центъра все още не е възможно, така че оргазмът засега остава постижим само по старите и проверени методи.

Търсенето на специфичен център в организма, отговорен за оргазма, отдавна интересува не само учените, но и всички, които правят секс и искат да подобрят неговото качество. Данните обаче се различават: повечето жени получават оргазъм само при стимулиране на клитора, за други е достатъчно проникването. Мъжете обикновено получават оргазъм при въздействие на половия член, но могат и при стимулиране на простатата (което помага на мъжете с еректилна дисфункция). А за трети най-важни са вътрешната настройка и общата атмосфера - неслучайно мозъкът е наричан главен сексуален орган.

Как да намерим и стимулираме G-точката

Ако има нещо извънземно в секса, то със сигурност това е G-точката. Всички са слушали легенди за нея, но малцина са успявали да я откри...

Но независимо от всички противоречия центърът на оргазма е общ за мъжете и жените, както и за плъховете, и вероятно за много други бозайници, става ясно от статия на Кевин Маккена от Катедрата по неврология и урология в Северозападния университет на САЩ, публикувана в изданието Archives of Sexual Behavior.

След като анализирал повече от 30 изследвания, посветени на оргазмите при хора и животни, Маккена стигнал до извода, че основният център на оргазма е струпване на LSt клетки (lumbar spinothalamic - лумбални спиноталамични клетки - тоест разположени в лумбалната област на гръбначния мозък).

Маккена и други изследователи, експериментирайки с плъхове, открили, че тези клетки се активират всеки път, когато мъжките еякулират. По-късно станало ясно, че това се случва и при женските - следователно те отговарят не специално за еякулацията, а именно за преживяването на оргазъм.

След това учените установили, че при хората активирането на LSt клетките също се съпровожда от оргазъм - както при мъжете, така и при жените.

„Оргазмът е стереотипен ритмичен модел на спиналната невронна активност в автономните и соматичните нерви, които инервират тазовите органи“, обяснява Маккена.

Разгадаха тайната на произхода на женския оргазъм

Въпросът за това защо жените изпитвам оргазъм отдавна обърква науката. До сега не е изведено научно обоснован извод, който да обясни уд...

Оргазмът се състои от два компонента, обяснява ученият: ритмични съкращавания на тазовите мускули и субективно преживяване на силно удоволствие. И двата процеса се генерират от LSt клетките, а при мъжете се съпровождат и от еякулация.

Според Маккена тази група клетки играе ролята на централен генератор на подредена активност – невронна мрежа, която подава ритмично подредени двигателни сигнали без обратна връзка. Такива генератори се използват например за дишане, кихане и преглъщане.

LSt клетките са свързани както с гениталиите, така и с мозъка. Връзката протича в две посоки: LSt клетките получават сигнали от двете области и изпращат ответни. Впрочем гениталиите имат и директни връзки с мозъка – благодарение на тях може да се появи възбуда при мисли за секс.

Оргазмът настъпва, когато възбуждането на LSt клетките достигне определено ниво. След това клетките подават сигнал, който предизвиква контракция на тазовите мускули и интензивно преживяване на удоволствие в мозъка.

LSt клетките получават от мозъка и гениталиите не само възбуждащи, но и задържащи (инхибиторни) сигнали, в противен случай всяка стимулация би завършила с оргазъм. Неприятни дразнители като болка и тревожност могат да попречат за получаването на удоволствие.

Как да получите най-добрия оргазъм в живота си

Ключът към страхотния секс не винаги се крие в позата, въпреки че тя играе огромна роля. Често, това, което правиш е, за да подготвиш т...

„LSt клетките генерират невронна активност, която води до съкращения на мускулите в органите на таза и други реакции, съпътстващи оргазма - обяснява Маккена. - Тази активност се предава в супраспиналните (надгръбначномозъчни – б.р.) региони и предизвиква оргазъм. LSt клетките получават възбуждащи и инхибиторни сигнали от супраспиналните области. Спиналните сензорни неврони от гениталиите осигуряват възбуждащо и задържащо инервиране на LSt клетките, съобщавайки за приятни и неприятни усещания. Когато сумата от възбуждащите импулси минус сумата от задържащите импулси достигне прага, LSt клетките генерират оргазъм."

Новият модел също помага да се обясни защо жените преживяват оргазъм. При мъжете той допринася за еякулацията – контракцията на мускулите спомага за изхвърлянето на семенната течност. От няколко десетилетия учените търсят практическо приложение на женския оргазъм, но нито една от хипотезите не е намерила потвърждение.

LSt клетките са толкова основна част от човешкото тяло, колкото зърната на гърдите, казва Маккена. И едното, и другото присъства в двата пола. Но при жените зърната служат за кърмене на потомството, докато при мъжете те са налични само защото се формират преди момента, в който при ембриона се появяват полови признаци. Вероятно същото се случва и с LSt клетките.

В резултат мъжете се нуждаят от тях за еякулация, а на жените просто позволяват да получат удоволствие (при това невинаги – жените получават оргазъм по-рядко от мъжете).

Въпреки че клетките LSt очевидно играят, ако не най-важната, то много важна роля в оргазма, те не трябва да се считат за „магическо бутонче“, отбелязва Маккена. Първо, те не могат да стимулирани пряко, за да се получи оргазъм. Второ, оргазмът все още зависи от цяла съвкупност от фактори, които включват стимулиране на ерогенните зони и съответната вътрешна настройка - неговата физическа част под формата на мускулни контракции и еякулация при мъжете невинаги е придружена от усещане за удоволствие. И едва когато стимулацията и вътрешните преживявания достигнат определено ниво, LSt клетките започват съответната каскада от реакции.

Тайната на множествения оргазъм

Всички сме чували за множествения оргазъм, но обикновено го приемаме за градска легенда. Секспертите обаче ни уверяват, че такова нещо ...

Жените питат: 6 въпроса за мъжкия оргазъм

За да се повиши вероятността от оргазъм, Маккена препоръчва да се обръща повече внимание на усещанията, мислите и емоциите в леглото. Не бива да се прави секс в лошо настроение - по-добре е първо човек да си почине и да се отпусне. Болезнените усещания могат да бъдат облекчени с достатъчно количество лубрикант или нови пози. И може би е по-добре да не се поставя оргазмът като задължителна цел - настоятелните опити за неговото постигане могат само да отвлекат от процеса и да намалят шансовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно