Къща с привидения показа как реагират хората на заплаха

4900
Къща с привидения показа как реагират хората на заплаха
Снимка: Mystic Art Design / Pixabay

Разширени зеници, изпотяване и учестено сърцебиене са някои от физиологичните реакции, които изпитват хората, когато са изправени пред заплашителна ситуация. Ново изследване използва потапящото преживяване на къща с духове, за да разкрие, че тези отговори се различават в зависимост от социалния контекст и други фактори.

Така наречената реакция „бий се или бягай“ е начин на еволюцията да подготви организма за защита или бягство от реална или предполагаема заплаха. Учените отдавна се опитват да изучат влиянието на реални заплахи върху психическото и физическото състояние на хората.

В ново изследване, публикувано в списание Psychological Science, изследователите са използвали опита на къща с привидения за изучаването на субективни и физиологически реакции на хора на възприеманите заплахи в безопасна, но все пак завладяваща среда.

Въпросната къща с привидения имала 17 стаи с различни заплахи, които създавали непрекъснат опит и изследователите изучавали как организмът на доброволците реагира на заплахите в зависимост от социалния контекст (дали наблизо е имало приятели), особеностите на заплахите (дали са били очаквани) и емоциите (изпитвали ли са хората страх).

Може би привиденията са просто застоял въздух?

„Съществуват множество фактори, които влияят върху това, как човешкото тяло реагира на заплаха – казва Сара Ташджиян от Катедрата по хуманитарни и социални науки на Калифорнийския технологичен институт и водещ автор на изследването. – Открихме, че свързаното с приятели емоционално заразяване, предсказуемостта на заплахата и субективното чувство на страх са от значение за тялото, което реагира на заплахата.“

Всички тези фактори помагат в повишаването на способността на човека да оцелява в условия на заплаха, но в хода на изследването всеки от тях оказвал малко по-различно влияние, което демонстрира динамичната природа на симпатиковата нервна система.

За изучаването на последствията от плашещи преживявания в предишни изследвания били използвани страшни образи, слаби удари с електрически ток или силни звуци. В текущото изследване 156 участници посещавали къща с духове на малки групи. По време на 30-минутен опит те се сблъсквали със ситуации, имитиращи заплаха за удушаване, приближаваща се с висока скорост кола и серия изстрели.

Салма Хайек гонила духове от къщата си

Участниците носели гривни за физиологичен мониторинг в режим на реално време. Преди посещението на къщата с духове участниците оценили своя очакван страх по скалата от 1 до 10. След това оценили нивото на изпитан страх по същата скала. Изхождайки от данните, били изучени четири фактора, включително състава на групата, вероятността от заплаха, личностните фактори и „базовата ориентировъчна реакция“, или чувствителността на участника към заплахи.

Резултатите показали положителна връзка между количеството приятели в групата и тонизиращата възбуда, която отразява общата физическа реакция на организма на стреса или емоциите. Колкото повече приятели имали участниците при посещението на къщата с духове, толкова по-висока била физическата им реакция.

„Интерпретирахме това като отражение на заразата със страх – ако приятелите ви са наоколо, тялото ви улавя техните сигнали и има по-високо ниво на възбуда дори при отсъствие на специфични страхове или уплаха – казва Ташджиян. – В лаборатория трудно да се изучава влиянието на групата върху физиологията.“

Ето какви са причините, поради които хората вярват в духове

Проучванията обикновено включват тестване на един човек в даден момент или най-много двойки приятели. В това проучване изследователите имали уникалната възможност да проучат как присъствието в групи с различни смеси от приятели и непознати влияе върху възприятията за заплаха на хората.

Изследователите също така отбелязват положителни асоциации между неочакваните атаки, субективния страх и фазовата честота. Фазовите ефекти са бързи промени, които тялото изпитва, когато реагира на дадено събитие. Хората, които се чувствали най-уплашени в обитаваната от духове къща, имали повече пикове в тези реакции. „Ако тялото ви е по-възприемчиво към заплашително събитие, вие също психологически изпитвате повече страх“, каза Ташджиян.

Други резултати показали, че участниците с първоначално силна реакция към първата стая в къщата с духове са демонстрирали повишени реакции след посещението в другите стаи. Участниците с по-чести отговори в първата стая показали снижаване на отговорите с течение на времето.

Английски затвор предлага лов на духове срещу 50 лири

„От гледна точка на резултатите това изследване е различно, тъй като ние измерваме множество аспекти на проводимостта на кожата, включително бавна реакция, бърза реакция, честота на отговорите и ниво на реакциите - обяснява ученият. - Повечето проучвания използват само един от тези показатели, което ограничава нашето разбиране за това, колко динамична е симпатиковата нервна система и как различните фактори оказват различно влияние върху биологията.“

Тя добавя, че изследването е „голям напредък за когнитивната и социалната психология“, тъй като подобрява разбирането за това как „натуралистичните контексти“, като например потапящото преживяване в къщата с духове, влияят на реакцията на организма към заплахите. Също така важно е откритието, че приятелите усилват физическата реакция.

„Ние показваме, че приятелите повишават общата възбуда, че неочакваните страхове предизвикват повече реакции и по-високи нива на реакции в тялото, отколкото предсказуемите страхове, и че по-честите реакции на организма се проявяват като чувство на по-голям страх - казва Ташджиян. - И ние показваме всичко това, използвайки интензивна, потапяща среда за заплахи в реално време.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно