Марк Зукърбърг поощрява борбата с неграмотността с 30 млн. долара

1368
Марк Зукърбърг поощрява борбата с неграмотността с 30 млн. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан ще дарят 30 млн. долара на "Харвард" и Мазачузетския институт по технологии (МИТ) за инициатива, насочена към борбата с ниската грамотност сред децата в началния курс на обучение.

Както отбелязва вестник Boston Globe, образователната инициатива, която се нарича Reach Every Reader ("Достигни всеки читател") ще продължи пет години. В рамките ѝ, университетите възнамеряват за разработят уеб базиран инструмент, който да може да идентифицира онези деца от детските градини, които изпитват най-големи затруднения с четенето. Освен това иновацията ще позволи на определени учебни заведения, учениците от които изпитват най-сериозните трудности в четенето, да определят каква е причината и ще предложи методи, които учителите и родителите да прилагат, за да подобрят грамотността на малчуганите.

Българинът е един от най-малко четящите в ЕС

България е на 21-позиция от 28-те страните-членки на ЕС по показател прочетени книги през последната година, сочи ново проучване на Евр...

Инициативата също така се надява да измести темата за лошата грамотност на третокласниците, съсредоточавайки се върху по-малките ученици, тъй като според ръководителите на програмата ранната намеса може да има много по-голям ефект върху превръщането на студентите в жадни за знания читатели и успели хора.

"Ако чакаме до трети клас, ще е твърде късно. Така пропускаме огромната възможност да им помогнем преди това", коментира Елизабет Сити, изпълнителен директор на "Достигни всеки читател" и старши преподавател в Харвардското висше училище по образование, предаде БГНЕС.

Позовавайки се на различни изследвания, Сити отбелязва, че ако един ученик не се научи да чете още в първи клас, то има 90% вероятност да се представи също толкова слабо в четвърти и 75% вероятност да продължи незадоволителното си представяне и в гимназията, оставяйки без висше образование.

В Масачузетс щатските власти, местните училищни системи и защитниците на ранното образование години наред изразяват безпокойството си относно ниската степен на грамотност. Последните резултати, публикувани миналата есен, показват, че по-малко от половината третокласници са успели да изпълнят или надхвърлят изискванията за грамотност. В Бостън този процент е още по-тревожен - едва 29 на сто.

Един и същ ген отговаря за любовта към четеното и математиката

Учени от Юнивърсити колидж в Лондон са установили генетична връзка между способността на детето да чете и любовта му към математиката, ...

"Няма нищо по-значимо за един гражданин от умението да чете", категоричен е Джон Габриели, професор по медицина и технологии в МИТ и директор на Инициативата за интегрирано обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно