Микробен часовник безгрешно определя времето на смъртта

19780
Микробен часовник безгрешно определя времето на смъртта

Учените откриха универсален часовник, който определя времето на смъртта – независимо от типа почва, в която е открит трупът, времето на годината или дори вида бозайник, към който принадлежи починалият.

Този часовник се състои от бактерии и гъби, различни видове от които с неизменна точност започват да се размножават върху разлагащия се в природни условия труп. Новият точен инструмент на криминалистите е описан в сп. Science.

Бактерии ще произвеждат храна за космонавтите

Учените планират да изпитат на орбита генномодифицирани бактерии, които изработват захар, в качеството на автономен източник на храна з...

Когато трупат попадне на земята, дивата природа получава гигантски запаси от хранителни вещества – мазнини и белтъци се отделят на фона на обичайните за листните отпадъци въглеводороди. С поглъщането на тази плячка се заемат определени бактерии, гъби и нематоди.

Роб Найт от Калифорнийския университет в Сан Диего и колегите му установили, че хранещите се с трупа микроорганизми (наречени от учените "некробиом"), се променят по предсказуем начин. Видовият състав на некробиома, редът на поява и поддръжката на микроорганизмите са толкова еднообразни, че криминалистите могат да определят с точност времето на смъртта и по взетата от трупа проба на тези същества.

Биолозите сравнили некробиомите на мишки, чиито трупове били оставени в пустиня, в равнина и гора, и на хора (два от труповете се разлагали на открито през лятото, два – през зимата). Установено било, че всички трупове, независимо от родово-видовата им принадлежност, се колонизират от едни и същи групи бактерии, преди всичко такива, които се специализират в употребата на мазнини и белтъци, както и в преработката на азот.

Тези микроорганизми присъстват в почвите по цял свят, но обикновено се срещат изключително рядко. Починалите точно над тях животни стават за тях манна небесна – и популациите на въпросните организми бързо нарастват.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

Хипотезата за предсказуемия състав на некробиома ще бъде проверен с по-голяма извадка, а също и на други почви (например тропически).

Новият инструмент ще допълни арсенала на криминалистите, определящи времето на смъртта. На тяхно разположение вече има анализ на химичния състав на почвата, еволюцията на вътрешния микробиом след смъртта, а също стадия на развитие на трупните мухи (последният метод впрочем не работи през зимата, когато насекомите се срещат доста по-рядко).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно