Мопсът вече не може да се счита за "типично куче", твърдят ветеринари

15289
Мопсът вече не може да се счита за "типично куче", твърдят ветеринари
Снимка: Рexels

Учени твърдят, че сега мопсовете страдат от толкова сериозни заболявания, че представителите на породата вече не могат да се считат за „типични кучета“. Това съобщава Daily Mail.

Според ветеринари от Кралския ветеринарен колеж мопсовете са много по-често от другите кучета страдат от респираторни, очни и кожни заболявания.

„Кардинално различните здравни профили между мопсовете и другите породи предполагат, че мопсовете са се отклонили от другите породи кучета до такава степен, че породата мопс вече не може да се счита за типично куче“, пишат изследователите в ново проучване, публикувано в научното списание Canine Medicine and Genetics.

Основните характеристики на мопсовете не са се развили естествено, те са резултат от селективно развъждане. Например характерната сплескана форма на муцуната им излага тази порода на риск от дихателни, очни и кожни проблеми.

"За последните десетилетия мопсовете станаха феноменално популярни. Те имат сладка, плоска муцуна, която се харесва на повечето хора, но също така създава сериозни здравословни проблеми за кучетата", каза ръководителят на изследването д-р Дан О'Нийл.

Сляпото мопсче, което помага на малтретирани деца

Ксандер е малък сляп мопс. Той има специална дарба, с която помага на малтретирани деца. Кучето живее в Орегон. Загубило е и двете си ...

Основните характеристики на мопсовете не са се развили естествено, те са резултат от селективно развъждане. Например, характерната сплескана форма на муцуната им излага тази порода на риск от дихателни, очни и кожни проблеми.

"Мопсовете станаха феноменално популярни през последните десетилетия. Те имат сладко, плоско лице, което харесват повечето хора, но също така създава сериозни здравословни проблеми за кучетата", каза ръководителят на изследването д-р Дан О'Нийл.

Изследването оценява риска от 40 често срещани заболявания сред мопсове и други породи кучета. Екип от ветеринарни лекари анализирал медицински картони на 16 218 мопса и 889 326 други кучета във Великобритания.

Според авторите на изследването мопсовете 54 пъти по-често страдат от брахицефален обструктивен синдром - заболяване на горните дихателни пътища. Мопсовете са 51 пъти по-често имат твърде тесни ноздри, което също оказва негативно влияние върху тясното здраве.

Представителите на породата 13 пъти по-често страдат от кератит (възпаление, помътняване на роговицата) и почти 11 пъти по-често - от дерматит на кожните гънки. Освен това мопсовете 2,5 пъти по-често страдат от затлъстяване.

Правила при избора на куче

Да имате куче определено означава да се сдобиете с приятел за цял живот. Колкото и приятно да е, то имате и отговорности по отношение н...

Но не всичко е толкова безнадеждно, колкото изглежда. Установено е, че породата мопс има по-нисък риск от развитие на други проблеми: сърдечни шумове, липоми и агресия.

"Като цяло мопсовете имат много по-голяма предразположеност към болести, отколкото защита срещу тях. Затова мопсите трябва да преодолеят много критични здравословни проблеми", заключават авторите на изследването.

Този анализ бил проведен, след като учените оценили продължителността на живота на различните породи кучета и установили, че при мопсовете той е най-кратък.

Експертите от Кралския ветеринарен колеж са анализирали 30 563 кучета, които принадлежат към 18 различни породи. Резултатите показали, че средната продължителност на живота на кучетата е 11,2 години, но този срок се мени от порода към порода.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Позволявате ли на кучето да ви целува? Учени предупреждават, че е опасно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com