Мръсният въздух състарява мозъка

1544
Мръсният въздух състарява мозъка
Снимка: Getty Images/Guliver

Замърсяването на въздуха става все по-актуална тема заради последиците за здравето. Ново проучване на учени от Университета в Уоруик, установи, че замърсяването на въздуха има пагубно въздействие върху човешката памет и дори може да накара човешкия мозък да остарее с цяло десетилетие, предаде БГНЕС.

В рамките на изследването 34 000 английски граждани от няколко области на Англия били помолени да си спомнят 10 думи в тест за запаметяване на думи. Изследователите сравнили спомените на участниците, живеещи в замърсените райони на Англия, с тези, които живеят в най-чистите райони. Учените са отчели и други фактори, които могат да повлияят на паметта на хората, като здравословно състояние, възраст, етническа принадлежност, ниво на образование, семеен живот и статус на заетост.

Откриха още една причина за забрана на автомобилите

Докато властите на развитите (а и не чак толкова развитите) страни настояват автомобилните производители да преминат на чисти електромо...

Проучването установило, че в сравнение с тези, които живеят в чисти райони, тези, които живеят в замърсени райони, преживяват по-голяма загуба на памет. Изследователите тествали въздуха за азотен диоксид и наличие на прахови частици.

Според Air Quality Now, азотният диоксид се излъчва чрез изгарянето на горива и има „пагубно въздействие върху бронхиалната система.“ Праховите частици от друга страна са изключително малки, обикновено излъчвани от дизелови превозни средства, които могат да „проникнат“ дълбоко в белите дробове. "

Сравнявайки паметта на живеещите в най-замърсените райони на Англия с тези в най-чистите, проучването установило, че човек, дишащ повече замърсители, има загуба на памет, еквивалентна на някой с 10 години по-възрастен, живеещ в чист район. С други думи, 50-годишен, живеещ в замърсена зона, има същите характеристики на паметта като 60-годишен, живеещ в район с по-чист въздух.

Учените обаче отбелязват, че изследването не определя окончателно връзката между замърсителите и загубата на памет.

Ще остане ли Европа без кестени?

В Европа има 454 вида дървета, които са уникални за този континент и 58% от тях може да изчезнат, заяви днес екологичната организация "...

„Има малко предварителни доказателства за отрицателна връзка между нивата на замърсяване от трафика и паметта, като се използват данни за възрастни хора и деца. Но почти всички изследвания в проучвания върху хора по тази тема се основават на елементарни корелации, а не на национално представителни извадки от индивиди в дадена държава. Опитахме се да разрешим тези два проблема в нашето проучване “, казва водещият изследовател Натавуд Поудтаве, цитиран от Air Quality News.

Нов доклад, публикуван от Европейската агенция по околна среда в сряда, също установява, че лошото качество на въздуха е причина за преждевременната смърт на около 400 000 души в Европа, като днес замърсяването на въздуха е „най-важният риск на околната среда за здравето на хората“. Въпреки че в доклада се отбелязва, че нивото на вредните замърсители в някои европейски градове намалява, този спад все още не е достатъчен, за да отговаря на стандартите на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com