Мумия преобръща представите на учените за древните майстори

20302
Мумия преобръща представите на учените за древните майстори
Снимка: iStock/Guliver

Мумифицираните останки на сановник на възраст над 4000 години могат да пренапишат историята на древните египетски погребални обичаи, сочи ново изследване.

Мумията била открита в гробницата на високопоставен чиновник в Старото царство на име Хуви, съобщава изданието The National. Находката била направена през 2019 година в Саккара, южно от Кайро. Йероглифите на стената на гробницата говорят, че погребението е било извършено в периода на Петата династия.

Керамиката и каните, използвани за съхраняване на части от тялото, отстранени по време на мумификацията на починалия, също датират от Старото царство.

По-рано изследователите смятаха, че висококачествените ленени превръзки и смоли, използвани при мумифицирането на Хуви, са започнали да се прилагат доста по-късно.

Разкриха загадката на Таримските мумии

"Досега смятахме, че мумифицирането в Старото царство е сравнително просто, с базова дехидратация – невинаги успешна - без премахване на мозъка и само от време на време премахване на вътрешни органи. Наистина, повече внимание се обръщаше на външния вид на починалия, отколкото на вътрешността му. Освен това използването на смоли е било много по-рядко срещано в мумиите на Старото царство, известни и днес.

Тази мумия е пълна със смоли и тъкани и създава съвсем различно впечатление. Прилича повече на мумии, създадени 1000 години по-късно", отбелязва проф. Салим Икрам от Американския университет в Кайро.

59 мумии и статуя на необичаен бог откриха в Египет само за месец

В рамките на един месец броят на запечатаните ковчези, открити при археологически разкопки в Сакара, Египет, се е увеличил от 13 на 59 ...

Изследователите под ръководството на проф. Икрам планират да проведат допълнителни изследвания на удивителната мумия от миналото. Учените ще изучават възможността това да не е Хуви, или че гробницата е била използвана за друго погребение доста по-късно, каквито случаи не са рядкост.

Учените сканират най-старите мумии в света

Докато учените не проведат радиовъглероден анализ на останките, открити в гробницата, няма да бъдат докрай уверени в сензационността на тази находка.

За допълнителни изследвания ще бъдат необходими между шест и осем месеца. Техните резултати ще дадат по-точен отговор относно възрастта на мумията.

Ако находката действително датира от периода на Старото царство, това ще разшири представата на учените за търговските връзки на Петата династия. Смолата, използвана за съхранение на тялото, по-скоро е била внесена от Ливан, което предполага обширна търговия на Египет със съседните империи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com