Наистина ли бананите са радиоактивни?

18821
Наистина ли бананите са радиоактивни?
Снимка: iStock

Споменаването на думата радиация често предизвиква страх у хората. За други е забавно да мислят, че малко излагане на радиация може да ги превърне в следващия супергерой, точно като Хълк. Но вярно ли е, че всичко около нас е радиоактивно, дори храната, която ядем?

Може би сте чували, че бананите са леко радиоактивни, но какво всъщност означава това? И макар че не сме супергерои, човешките тела също ли са радиоактивни?

Какво е радиация?

Радиацията е енергия, която се движи от една точка до друга като вълни или като частици. Ежедневно сме изложени на радиация от различни естествени и изкуствени източници. Бананите са често срещан пример за естествен източник на радиация. Те съдържат високи нива на калий и малко количество от него е радиоактивно. Но няма нужда да се отказвате от банановото смути – количеството радиация е изключително малко и много по-малко от естествения „радиационен фон“, на който сме изложени всеки ден, обяснява Сара Лафран, директор за радиационни изследвания и съвети (ARPANSA) в Университета на Уолонгонг, Австралия.

Изкуствените източници на радиация включват медицинско лечение и рентгенови лъчи, мобилни телефони и електропроводи. Има общоприето погрешно схващане, че изкуствените източници на радиация са по-опасни от естествената радиация. Това обаче просто не е вярно. Няма физически свойства, които да правят изкуствената радиация различна или по-вредна от естествената радиация. Вредните ефекти са свързани с дозата, а не откъде идва облъчването.

Каква е разликата между радиация и радиоактивност?

При авария в Запорожката АЕЦ радиацията ще обхване и България

В случай на авария в окупираната от руските нашественици Запорожка атомна електроцентрала радиоактивното замърсяване ще засегне първо ю...

Думите радиация и радиоактивност често се използват взаимозаменяемо. Въпреки че двете са свързани, те не са съвсем едно и също. Радиоактивността се отнася до нестабилен атом, подложен на радиоактивен разпад. Енергията се освобождава под формата на радиация, докато атомът се опитва да достигне стабилност или да стане нерадиоактивен. Радиоактивността на даден материал описва скоростта, с която се разпада, и процеса (процесите), чрез който се разпада. Така че радиоактивността може да се разглежда като процес, чрез който елементите и материалите се опитват да се стабилизират, а радиацията – като енергията, освободена в резултат на този процес. Космическата радиация от Слънцето и космическото пространство, радиацията от скалите и почвата, както и радиоактивността във въздуха, който дишаме и в нашата храна и вода, са източници на естествена радиация.

Йонизиращи и нейонизиращи лъчения

В зависимост от нивото на енергия радиацията може да бъде класифицирана в два вида.

Йонизиращото лъчение има достатъчно енергия, за да отстрани електрон от атом, което може да промени химичния състав на материала. Примери за йонизиращо лъчение включват рентгенови лъчи и радон (радиоактивен газ, открит в скалите и почвата).

Нейонизиращото лъчение има по-малко енергия, но все пак може да възбуди молекули и атоми, което ги кара да вибрират по-бързо. Обичайните източници на нейонизиращо лъчение включват мобилни телефони, електропроводи и ултравиолетови лъчи (UV) от Слънцето.

Тази радиация опасна ли е? Не точно

Радиацията невинаги е опасна – зависи от вида, силата и продължителността на облъчването. Колкото по-високо е енергийното ниво на радиацията, толкова по-вероятно е то да причини вреда. Например знаем, че прекомерното излагане на йонизиращо лъчение – например от естествен газ радон – може да увреди човешките тъкани и ДНК.

Тялото ви вече няма да е същото, докато стигнете до Марс

Австралийски учени решиха да разберат колко добре ще се чувстват първите астронавти, стъпили на Марс след няколко месеца пътешествие. М...

Знаем също, че нейонизиращото лъчение, като UV лъчите от слънцето, може да бъде вредно, ако човек е изложен на достатъчно високи нива на интензитет, причинявайки неблагоприятни последици за здравето като изгаряния, рак или слепота.

Тъй като тези опасности са добре известни и разбрани, можем да се защитим срещу тях. Международни и национални експертни органи предоставят насоки за гарантиране на безопасността и радиационната защита на хората и околната среда.

За йонизиращо лъчение това означава поддържане на дози над естествения радиационен фон толкова ниски, колкото е разумно постижимо – например използване само на медицинско изображение на необходимата част от тялото, поддържане на ниска доза и запазване на копия на изображения, за да се избегнат повторни изследвания.

За нейонизиращо лъчение това означава поддържане на експозицията под безопасните граници. Например, телекомуникационното оборудване използва радиочестотно нейонизиращо лъчение и трябва да работи в тези граници на безопасност.

Освен това, в случай на ултравиолетово лъчение от слънцето, знаем, че трябва да се предпазим от излагане, като използваме слънцезащитен крем и дрехи.

Радиацията в медицината

Сериозна опасност от радиация. Какво да направим?

Въпросът колко е опасна радиацията и как да се предпазим максимално вълнува все повече хора днес. С надежда никога да не ни се налага д...

Медицината използва техники за йонизиращо лъчение, като рентгенови лъчи и компютърна томография, както и техники за нейонизиращо лъчение, като ултразвук и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Тези видове техники за медицинска образна диагностика позволяват на лекарите да видят какво се случва вътре в тялото и често водят до по-ранни и по-малко инвазивни диагнози. Медицинските изображения също могат да помогнат да се изключи сериозно заболяване.

Радиацията също може да помогне за лечение на определени състояния – може да унищожи раковата тъкан, да намали тумора или дори да се използва за намаляване на болката.

Дали нашите тела също са радиоактивни? Отговорът е да – както всичко около нас, ние също сме малко радиоактивни. Но това не е нещо, за което трябва да се тревожим.

Телата ни са създадени да се справят с малки количества радиация – ето защо няма опасност от количествата, на които сме изложени в нормалното си всекидневие. Просто не очаквайте тази радиация да ви превърне в супергерой скоро, защото това определено е научна фантастика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com