Най-големият каньон на Земята е в Антарктида (ВИДЕО)

13995
Най-големият каньон на Земята е в Антарктида (ВИДЕО)

Учени от университета на Дърам (Великобритания) обявиха, че са открили най-големия каньон на Земята. Изследването е публикувано в сп. Geology.

Авторският екип е съобщил за резултатите от дистанционно сондиране на Антарктида и изучаването на спътникови снимки. Според изследователите под ледовете се крие най-големият каньон в света. Дължината му предварително се оценява на хиляда километра, дълбочината – на хиляда метра. Каньонът се намира в Земя Принцеса Елисавета.

Ледовете на Антарктида може да изчезнат за по-малко от 100 години

Ледовете на Антарктида може да изчезнат към 2100 година, ако темповете на топене запазят наблюдаваната днес динамика, става ясно от док...

"Проведеният от нас анализ на данните показва, че под ледовете може да се крие гигантски каньон и вероятно – голямо езеро – казва водещият автор на изследването Стюарт Джеймисън. – Изключително невероятно е, че толкова големи форми на релефа не са или открити толкова дълго."

Като съпоставили данните от спътниковите снимки с резултатите от радарните наблюдения, учените открили две необичайни релефни форми. В едната от тях те разгледали тясно подледно езеро с дължина над 140 километра, ширина над 20 километра и дълбочина около половин километър.

Вторият феномен на релефа, според авторите на изследването, е свързан със съществуването на подледен каньон. Официално откритието ще бъде признато чак след проверка на направените изводи.

Връх на Антарктида вече носи името София

Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов успешно изкачиха за първи път Голям иглен връх. Той е на около 30-ина километра от бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно