Най-големият водопад в света всъщност е под водата

22956
Най-големият водопад в света всъщност е под водата
Снимка: djovan / Pixnio / Public Domain

Сгушен в сърцето на венецуелския национален парк „Канайма“, водопадът Анхел владее като безспорен цар на водопадите. Но царството на Анхел се простира само над земята.

Най-големият водопад в света всъщност е под вода, разположен в Датския проток, между Исландия и Гренландия. Извисяващ се на повече от три километра височина, той е три пъти по-висок от Анхел. Всяка секунда повече от три милиона кубически метра студена, плътна вода излиза от пролива.

Подводният водопад на Датския проток играе централна роля в сложния танц на термохалинната циркулация на Атлантическия океан, който влияе върху климата на нашата планета в глобален мащаб. Пътуването му започва в Арктика, където повърхностната вода се охлажда и придобива плътност, което я кара да потъва и да тече към по-ниски географски ширини.

ОЩЕ: Топ 10 на най-красивите водопади в България

Следвайки очертанията на морското дъно, това огромно течение се ускорява, когато се сблъсква с подводния релеф на Датския проток, превръщайки се в спиращ дъха водопад под вълните. В крайна сметка той се слива с големите падини на северния Атлантически океан, оставяйки незаличима следа върху дълбоководните екосистеми, процъфтяващи в района.

Непознатите дълбочини на най-високия водопад

Докато научната общност е посветила значителни усилия за изучаване на хидродинамичните свойства на това подводно чудо, много аспекти на поведението му остават забулени в мистерия. Тук идва океанографската кампания FAR-DWO, ръководена от професорите Дейвид Амблас и Анна Санчес-Видал от университета в Барселона. От 19 юли до 12 август 2023 г. екипът се е качил на океанографския кораб Sarmiento de Gamboa и се е впуснал в безпрецедентно пътешествие.

„Към днешна дата сме изследвали хидродинамичните характеристики на този колосален подводен водопад. Въпреки това в експедицията FAR-DWO нашата цел е да се потопим в неизследвани сфери“, обясняват Дейвид Амблас и Анна Санчес-Видал от катедрата по динамика на Земята и океана на Университета на Барселона.

„Ще проучим способността му да транспортира седименти, ролята му в оформянето на релефа на морското дъно и влиянието на топографията върху неговото разпространение.“

По време на кампанията екипът анализирал хидрографската и седиментологичната променливост на водопада чрез вземане на проби и наблюдение на водния стълб, както и изучаване на седимента и релефа на морското дъно.

Изследователите от Барселона имат доста опит. Тяхното новаторско проучване от 2008 г. разкрива съществуването на водни каскади в каньона Cap de Creus, по протежение на северното крайбрежие на Каталуния в северозападното Средиземно море.

ОЩЕ: Къде се намира най-високият водопад в България?

„Чрез интензифициране и разширяване на нашите усилия за наблюдение, обхващащи каньона Cap de Creus и водопада в Датския проток, ние създаваме идеална референтна рамка за изследване на текущото разпространение, свързаните биогеохимични потоци и тяхното влияние върху морското дъно и седиментните записи“, казват изследователите.

Те планират да комбинират данни от наблюдения от двете морски зони с числен хидроседиментен модел, осигурявайки новаторско количествено определяне на трансформативната сила на подводните каскади.

Проектът FAR-DWO също така ще изследва променливостта на каскадата в отговор на настоящите и минали климатични промени, като използва исторически наблюдения, океански и атмосферни модели и седиментологични и геохимични индикатори в рамките на морските седиментни ядра.

Илюзия под водната повърхност

Подводните водопади може да звучат като противоречие. В края на краищата, как водата може да падне от каквато и да е височина, ако е заобиколена от вода? Но има смисъл, защото има „ефект на водопада“ в действие, произведен от движението на гъста, натоварена със седименти вода, спускаща се в по-дълбоки зони.

Тези течения се задвижват от различни фактори, включително градиенти на температура и соленост, приливи и океански циркулационни модели. Човешкото око обаче не би могло да открие подводни водопади, просто защото водата изглежда същата.

Един от най-забележителните подводни водопади се намира на Мавриций, един от най-спиращите дъха острови в света. За разлика от Датския проток, грандиозният подводен водопад на Мавриций не е подложен на значителен температурен градиент или непрекъснати потоци вода от по-голяма дълбочина.

Тайната на подводните водопади на Мавриций всъщност е пясъкът. Мавриций, като вулканичен остров, може да се похвали с изобилие от пясъчни брегове. Докато океанските течения се увеличават, те пренасят този пясък напред-назад по плитките шелфове, които ограждат острова.

ОЩЕ: Разкриха мистерията на Кървавия водопад на Антарктида

Плитките шелфове, част от подводно плато, в крайна сметка се поддават на по-дълбоки, по-тъмни води. Именно тук, в южния край на Мавриций, се разгръща магията.

Когато океанските течения изтласкат крайбрежния пясък от края на острова, той се слива в бездната отдолу. Това, което изглежда като подводен водопад, всъщност е пясъкът, който потъва в дълбоките води и се спуска към дъното на океана. Можете да го наречете оптична илюзия, но все пак спира дъха!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com