Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

30704
Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от най-брилянтните учени на нашето време - астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. В последните години Хокинг направи множество предсказания за бъдещето на човечеството и планетата Земя.

Actualno.com подбра най-интересните от тях.

Почина Стивън Хокинг

Един от най-брилянтните учени на нашето време - астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. Британският учен с...

Климатът. Земята като огнена топка

Едно от най-стряскащите предсказания на Хокинг е, че Земята я очаква същата съдба като на Венера и че тя ще се превърне в огнен ад през 2600 година. Предишни изследвания сочат, че Земята ще бъде погълната от Слънцето след 5-6 милиарда години.

Според Хокинг човечеството трябва да се заеме сериозно със задачата да изготви план за напускане на планетата, за да избегне катастрофата. "Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", добави той.

Хората трябва да потърсят обитаеми планети другаде, обяви ученият. Той бе част от инициативата Breakthrough Starshot, която планира да създаде ултрабързи космически кораби, които да търсят подходяща планета около близката звезда Алфа Кентавър.

Изкуственият интелект

Британски учени: Земята ще стане негодна за живот през 2200 година

Земята ще стане негодна за живот през 2200 г. Това установиха британски и американски учени. Те представиха официално съобщение за Нац...

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята Хокинг.

"Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството. Трябва да си даваме сметка за опасността, която той представлява”, заяви Хокинг преди време.

Според астрофизика най-новите технологии може да доведат до деградация на човека, да го направят напълно безпомощен пред природата. В условията на естествената еволюция и борба за оцеляване това означава сигурна смърт, бяха думите на Хокинг.

Агресията, която ще ни погуби

Ако машините не ни убият, ние ще го направим сами, твърдеше големият учен. Агресията, според него, ще е в основата на упадъка на цивилизацията. "Тя може да имала отношение към оцеляването в пещерната епоха - за завладяване на територия, осигуряване на храна и размножаване, но в наши дни ще ни унищожи", бяха думите му.

Хокинг: Изкуственият интелект може да унищожи човечеството

Според световноизвестният британски физик Стивън Хокинг бързите темпове на развитие на изкуствения интелект може да представляват запл...

Извънземните

За разлика от много учени, които смятат, че някъде там има други същества, които могат да са от полза на хората, според Хокинг, ако съществуват - едва ли биха били дружелюбно настроени. "Резултатът ще бъде като при откриването на Америка от Колумб", казва той. "Напредналите извънземни цивилизации могат да станат номадски и да търсят и завладяват всички възможни планети. Ако е така, звучи логично да се опитат да използват всяка нова планета за материали, с които да строят корабите си, за да могат да продължат, както и за каквито и да било ресурси. Кой знае къде ще е границата на това", добавя Хокинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно