Намаляването на насекомите застрашава света

5702
Намаляването на насекомите застрашава света
Снимка: iStock/Guliver

Научен преглед на броя на насекомите показва, че 40% от видовете претърпяват "драматични темпове на спад" по света, предава ВВС.

Изследването показва, че пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, предаде БГНЕС.

Но изследователи твърдят, че някои видове, като например домашната муха и хлебарката, са в нещо като възход.

Общият спад на насекомите се дължи на интензивното земеделие, пестицидите и изменението на климата.

Насекомите съставляват по-голямата част от живите същества, живеещи на сушата и и са от ключова полза за много други видове, включително за хората. Те са основната храна на птици, прилепи и дребни бозайници; опрашват около 75% от културите в света; подхранват почвите и регулират броя на вредителите.

Много изследвания през последните години показват, че отделни видове насекоми, като пчелите, са претърпели огромен спад, особено в развитите икономики.

Но нов документ дава по-широк поглед.

Публикуван в списание „Байолоджикал консервейшън“, той разглежда 73 съществуващи проучвания от цял свят, публикувани през последните 13 години. Изследователите откриват, че спадът в почти всички региони може да доведе до изчезване на 40% от насекомите през следващите няколко десетилетия. Една трета от насекомите са класифицирани като застрашени.

Пуснаха в продажба първия хляб с насекоми

Финландия вероятно ще разсърди вегетарианците и веганите, защото пуска в продажба специален хляб - с насекоми.  За приготвянето н...

"Основният фактор е загубата на местообитания, поради селскостопанските практики, урбанизацията и обезлесяването", заяви водещият автор д-р Франсиско Санчес-Байо от университета в Сидни. Второ, нарастващото използване на торове и пестициди в земеделието в световен мащаб и замърсяването с химически замърсители от всякакъв вид, е известно, че има голямо влияние."

Някои от най-важните моменти от проучването включват скорошния спад на летящите насекоми в Германия и огромния им спад в тропическите гори в Пуерто Рико, свързани с повишаването на глобалните температури.

Други експерти твърдят, че констатациите са "сериозно отрезвяващи".

"Не става въпрос само за пчелите, или дори за опрашването и храненето - намаляването включва и бръмбари, които рециклират отпадъци и насекоми като водни кончета, които поддържат живота в реки и езера", казва Мат Шардлоу от британското сдружение „Бъглайф“.

"Става все по-очевидно, че екологията на нашата планета се разрушава и има нужда от интензивни и глобални усилия за преустановяване на тези ужасни тенденции. Да се позволи бавното ликвидиране на живота на насекомите да продължи, не е рационален вариант."

Компютърна програма диагностицира детски болести

Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати от тестове, здравни досиета и дори ръкописни бележки, д...

Възход на вредителите

Авторите са загрижени за въздействието на намаляването на насекомите върху хранителните вериги. Много видове птици, влечуги и риби, зависещи от насекомите като основен източник на храна, е вероятно да бъдат унищожени.

Докато някои от най-важни видове насекоми са на изчезване, прегледът също така установява, че малък брой видове вероятно ще могат да се адаптират към променящите се условия и да се справят добре.

"Бързо размножаващите се насекоми вероятно ще процъфтяват заради по-топлите условия, защото много от техните естествени врагове, които се размножават по-бавно, ще изчезнат", казва проф. Дейв Гоулсън от Университета в Съсекс. "Много е вероятно да се разделим с малък брой насекоми вредители, но ще загубим и всички прекрасни видове, които харесваме, като пчели, мушички и пеперуди, които вършат чудесна работа с преработката на животински отпадъци."

Професор Гоулсън заявява, че някои упорити, приспособими, широко разпространени видове - като домашни мухи и хлебарки - изглежда са в състояние да живеят комфортно в средата, създадена от човека и са развили резистентност към пестициди.

NASA показа панорамно видео от Марс (ВИДЕО)

Американската космическа агенция (NASA) огласи панорамно видео от Марс, направено на червената планета от марсохода Curiosity, съобщи а...

Той добавя, че докато цялостното послание е тревожно, има неща, които хората биха могли да направят, като например градините си по-приятелски за насекоми, да не използват пестициди и да купуват органични храни.

Необходими са още изследвания, тъй като 99% от доказателствата за намаляване на насекомите идват от Европа и Северна Америка, като почти няма данни от Африка или Южна Америка.

В крайна сметка, ако изчезнат огромен брой насекоми, те ще бъдат заменени, но ще отнеме дълго, дълго време.

"Ако погледнете какво се е случило с големите изчезвания в миналото, вследствие на мащабни радиационни излъчвания, малкото видове, които са се адаптирали, са заели всички налични ниши и са се превърнали в нови видове," каза проф. Гоулсън.

„Така че, дайте им милион години и аз не се съмнявам, че ще има цяло разнообразие от нови същества, които ще се появят, за да заменят унищожените през 20 и 21 век. Което, страхувам се, не е голяма утеха за нашите деца.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com