Насекомите - основни чистачи в големите градове

32115
Насекомите - основни чистачи в големите градове

Нюйоркчани дължат благодарност на мравките и други насекоми, населяващи града, пише Daily Mail. Учени са установили, че насекомите само по една от основните улици в Голямата ябълка изяждат приблизително 1000 килограма хранителни отпадъци, които се равняват на 60 000 ход-дога.

Изследването, проведено от екип от Университета на Северна Каролина, показва, че членестоногите, каквито са мравките, стоножките, червеите, паяците и др., играят важна роля за преработването на боклука по улиците на Манхатън. “Изчислихме, че членестоногите само по един булевард могат да изядат повече от 1000 килограма изхвърлена храна годишно, като приемаме, че през зимата си почиват”, казва д-р Елза Юнгстед, която е водещ автор на научния доклад за проучването.

Нобелов лауреат продава медала си

Нобеловият лауреат Джеймс Уотсън днес ще продаде медала си на аукцион в Ню Йорк, организиран от "Кристис". 86-годишният Джеймс Уотсън ...

През лятото на 2013 година изследователите са измервали температурата и влажността по улиците на Манхатън и са проучвали популацията на членестоногите. Те са преравяли сухите листа, за да търсят мравки и са ги изсмуквали със специален аспиратор. Изследвани са 16 294 буболечки, сред които 32 вида мравки. Учените са оставили точно измерени количества храна по улиците и в парковете, на места, достъпни само за насекоми, за да разберат какво количество изяждат.

Наред с това са оставили и втора хранилка, достъпна за всякакви видове градски животни. Резултатите показват, че полезният ефект от насекомите има повече от едно измерения. Оказва се, че преработвайки хранителни отпадъци, те ограничават възможностите за развитие на популацията от плъхове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com