Науката среща изкуството

17301
Науката среща изкуството

Ако докато стоите отстрани на едно от творенията на Майкъл Мъфри някой ви каже, че това е око, едва ли ще си помислите, че и вие виждате око. Но ако се преместите срещу скулптурата ще стане очевидно, че това, което са ви казали е вярно. Око е.

Съвременните творци като Майкъл Мърфи използват този подход, за да създават триизмерни скулптури, които се променят в зависимост от ъгъла, от който ги наблюдавате. Това се прави чрез анаморфоза - изкривена проекция или перспектива, което изисква зрителя да заеме определена позиция за съзерцаване на изображението.

Например, една скулптура, чийто художник е неизвестен, първоначално прилича на два жирафа. Въпреки това, когато човек се премести и я погледне от друг ъгъл, структурата се променя на слон.

Системата на перспективата е сравнително ново откритие в артистичната история. Преди 14 век в света се правят малко отпити за реалистично изобразяване на триизмерно изкуство по начина, по който днес сме свикнали да го виждам.

Майкъл Мърфи, който работи в областта на анаморфозата от 1996 г. казва: „Тя е основен компонент в цялата ми работа, но основният акцент е върху перспективата, ракурса и паралакса. Моята цел е да създам уникално преживяване за зрителя.“

Зад тази картина на вълк се крие много повече, отколкото виждате

Изкуството придобива все по-разчупени форми, които създават уникални произведения на изкуството... някои от които не могат да останат з...

„В повечето от настоящите си проекти използвам различни окачени компоненти, като начин за извличане на двуизмерни изображения в триизмерното пространство, без използването на проекции или екрани", добавя г-н Мърфи.

Едно от анаморфозните му творения се нарича 'Perceptual Shift' - 3D структура на око, която тежи половин тон, направена с 1252 дървени топки, бои и въжета за оплитане. Когато се наблюдава отпред, структурата ясно изобразява око. Ако се раздвижите в друга посока, скулптурата се изкривява и изглежда като група висящи черни топки, предаде Daily mail.

Тази мащабна работа има за цел да доминира физическото и психическото пространство на зрителя, което кара мозъка да сглоби различните топки, формиращи образа на око.

Когато говори за създаването на скулптурата, г-н Мърфи казва: „Perceptual Shift“ е почти построена на ръка, парче по парче, в 3D програма. За да се изгради модела бяха необходими около 300 часа. Процесът изисква много време, търпение, измерване и връзване.“

Друг художник, който използва анаморфоза в работата си е Джонти Хървиц. Той казва: „Осъзнах, че математиката и науката през цялото време са били в четките ми.“

Цвят и настроение от Калина Ханджиева

Арт Студио Калина отвори врати с авторска изложба на българската художничка Калина Ханджиева – „Цвят и настроение“. ...

Анаморфичните скулптури на Хътвиц са създадени чрез сканиране на различни предмети, включително ръце, лице, дори и жаби и след това ги изкривява цифрово и отново ги сканира.

Когато така неузнаваемите скулптури са поставени в предната част на цилиндрично огледало, отражението разкрива оригиналния обект.

Г-н Хървиц обяснява, че неговите скулптури се основават на проста математика.

„Напоследък се озовах отново сред основите на математиката. Простата математика, която изучават децата в 7-и клас – свойствата на Х на квадрат."

"Когато работя върху някои красиви парчета, с помощта на магическите свойства на Х на квадрат, разглеждам някои от проблемите, пред които сме изправени в съвременното общество. Всичко това звучи шантаво, но целта е да се направи нещо красиво и достъпно за обществото по визуален начин.“, добавя художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно