Ненавиждам, но гласувам - защо циничните политици печелят властта?

2535
Ненавиждам, но гласувам - защо циничните политици печелят властта?
Снимка: Getty Images/Guliver

В голямата политика личността все още играе голяма роля. Демокрацията сякаш съществува, за да избираме най-достойните, но на практика се оказва, че „тъмните“ черти на личността по-често се увенчават с успех.

По време на президентските избори в САЩ Доналд Тръмп беше обвиняван в расизъм, обиждаше жените, подиграваха се с прическата му. Хилари Клинтън си спечели репутацията на цинична и лицемерна жена. Но точно те двамата излязоха на върха. Какво е обяснението?

Формулата на народната любов

Мнозина психолози се опитаха да разберат какво прави хората едновременно привлекателни и отблъскващи с помощта на тест, наречен „голямата петица“, който е често използван от HR специалистите и училищните психолози, пише psychologies.ru.

Тестът включва в себе си пет показатели: екстравертност (доколко сте общителни), доброжелателност, добросъвестност, невротизъм (доколко сте емоционално устойчиви) и отвореност към нов опит.

Методът често е критикуван заради неспособността му да определи склонността на човек към антисоциално поведение (лъжа или двуличност.) Умението да предразположиш хората към себе си, да спечелиш доверието им, а после без съжаление да ги отблъснеш, когато ти е изгодно, е класическата тактика на социопатите.

Недостигащият показател „честност- склонност към измама“ съществува в теста HEXACO. Канадските психолози са разгледали профилите на двамата кандидати за президент на САЩ и установили и при двамата черти, отнасящи се към т.нар. "Тъмна триада" (нарцисизъм, психопатия, макиавелизъм.)

По думите на експертите ниските показатели по скалата „честност- скромност“ означават, че човек е склонен да „манипулира останалите, да ги експлоатира, да се мисли за свръхважен и незаменим, да нарушава нормите на поведение за своя изгода.“

Съчетанието с други черти показва доколко добре човек е способен да скрива истинските си намерения и какви методи предпочита да използва за постигането на целите си. Именно общото съчетание определя ще се превърне ли дадена личност в изнудвач, успешен борсов посредник или политик.

Затова ли си го избраха?

Спомняте ли си Brexit? Светът с неособен интерес и предпазлива насмешка слушаше дебатите за излизането или оставането на Великобритания...

Хилари Клинтън получава ниски оценки в категорията „честност-скромност“ и „емоционалност“, което предполага, че тя притежава някои „макиавелистки“ черти. Доналд Тръмп е още по-близо до този тип: психолозите са го определили като недобросъвестен, недоброжелателен и нескромен.

„Личностният му рейтинг съответства на психопат и нарцис, твърдят авторите на изследването. – Такива явно антисоциални черти изумяват защо Тръмп е подкрепян от толкова много американци.“

Силните са винаги малко по-груби….

Отчитайки крайно антисоциалният характер на личността на Тръмп възниква въпросът: “Как той се сдоби с такова признание?“

„Един от възможните варианти е този, че хората го възприемат не като човек, с когото ще им се наложи да си имат работа в личния живот, а като пример за успешен човек, който постига целите си“, коментират учените. Дори избирателите на Клинтън, не се притесняваха да споделят, че самите те биха искали да приличат на Тръмп.

Гласувайки за Тръмп, белите жени предадоха себе си, сестрите си и света

Според CNN 53% от белите жени са гласували за Доналд Тръмп. 53%. Повече от половината от белите жени са гласували за човек, която се хв...

Ниската отзивчивост може да бъде свързана с безцеремонност в оценките, но да се окаже важно качество за един предприемач или политик,от когото се очаква решителност и твърдост в отстояването на интересите на компанията или страната.

Ниската емоционална чувствителност може да привлече обвинения в грубост, но да е от помощ в работата – например там където е необходимо да се взимат сложни решения или да се поеме риск. Нали точно това се очаква от лидера?

Какво погуби съперницата на Тръмп?

Според експертите срещу нея своята роля изиграха стереотипите: образът на Клинтън изобщо не се връзва с онези критерии, по които жената се оценява в обществото. Това се касае най-вече за такива показатели като скромност и емоционалност.

Според лингвиста Дебора Танън това е двоен капан: обществото изисква от жената да е отстъпчива и мека, а от политика - да е твърд, да умее да командва и да постига своето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно