Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

7384
Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка
Снимка: iStock

Учените създадоха най-подробния атлас на човешкия мозък в историята, който включва много невиждани досега видове клетки.

Атласът подробно описва местоположението и вътрешното функциониране на 3300 вида мозъчни клетки, от които само малка част са били известни на науката. Това включва неврони – мозъчни клетки, които обменят химически и електрически съобщения, и приблизително същия брой други клетки. Другите клетки например включват глия – клас мозъчни клетки, които осигуряват структурна поддръжка, хранителни вещества и изолация на невроните, както и регулиране на предаването на сигнала. Мозъкът на възрастен човек съдържа около 86 милиарда неврони и още 84 милиарда други клетки.

ОЩЕ: Човешкото съзнание може би се появява много преди раждането

При създаването на атласа на човешкия мозък са използвани най-съвременни методи, които преди това са тествани предимно върху животни. Учените са използвали транскриптомика, която включва каталогизиране на цялата РНК в отделните клетки. Използвана е и епигеномика – изследване на химически маркери, разположени върху ДНК и контролиращи използването на гените. Единични изследвания съдържат данни от стотици хиляди до милиони мозъчни клетки.

„Това не е просто атлас. Работата наистина отваря изцяло нова област, в която сега е възможно да се изследва мозъкът с изключително висока клетъчна разделителна способност на места, където това обикновено не е било възможно в миналото“, отбелязва Ед Лейн, невробиолог в Института за мозъчни науки Алън и един от водещите автори.

Комбинирайки тези методи, учените са създали карти на мозъка на развиващ се и възрастен човек в мащаб една клетка, както и мозък на примати калитрикс и макак. В някои изследвания също са изучавани мозъците на шимпанзе и горила.

Как учените могат да използват атласа на мозъчните клетки? Има много, много приложения, но едно от най-важните е помощ в разбирането на основата на мозъчните заболявания. Справочен атлас на човешкия мозък, който описва нормален или невротипичен мозък може да помогне на изследователите да разберат депресията, шизофренията или много други видове заболявания.

ОЩЕ: Учени откриха нови мозъчни клетки

Изображение: Wellcome Collection

Следващата стъпка в изследването е да се създаде атлас с по-висока разделителна способност, който се движи към по-пълно покритие на мозъка на човека и на примати в зряло и развито състояние. Фактически тази работа вече е започнала. Крайната цел на проекта е да се създаде пълен справочен атлас на видовете човешки мозъчни клетки в продължение на целия живот, както и да се картографират клетъчните взаимодействия, които са в основата на широк спектър от мозъчни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com