Нова "интелигентна" маска срещу коронавируса - звучи футуристично

4642
Нова "интелигентна" маска срещу коронавируса - звучи футуристично
Снимка: iStock/Guliver

Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше, подобно на Испания, една от най-стриктните в света. Някои хора, затворени вкъщи, без да знаят докога, се захванаха с най-различни занимания като спорт, ремонти, виртуални партита. Други трудно понесоха тази клаустрофобична ситуация, а една испанско-италианска двойка, живееща в Палермо се зае с изобретяването на специална маска, разказва БГНЕС.

"Искахме да допринесем по някакъв начин в тази ситуация“, казва Алваро Гонсалес Ромеро-Домингес. Заедно със своята съпруга Симона Лакагнина, също дизайнер, те създадоха интелигентна маска, способна да се самодезинфекцира, да измерва качеството на въздуха и да сигнализира за близките огнища на коронавирус.

Умната маска, наречена Cliu, се основава на три стълба: комуникативност, издържливост и технология.

Първо, дизайнерите искат да разработят комуникативен продукт, тъй като хората с проблеми със слуха четат по устните на другите, когато говорят. Прозрачен екран със система против мъгла цели да елиминира комуникационната бариера.

Как да се справим с идващата заплаха наесен - грип и COVID-19?

"Истинският проблем, според мен, ще настъпи някъде октомври месец, когато ще започнат пиковите инфекции с други респираторни вируси, к...

Елементът издържливост се фокусира върху многократната употреба и използването на антимикробни и биоактивни филтри, които не вредят на околната среда след употребата им. Маската е сменяема и всеки от нейните материали е рециклируем. В същото време, материалите са медицински, антиалергични и сертифицирани, твърди испанският дизайнер.

Нараства загрижеността за лавината на пластмаси и други неразграждащи се в природата материали, които се изхвърлят в резултат на "новата нормалност", част от която е маската за уста. В по-голямата част от Испания, например, е задължително маска да се носи на улицата, въпреки задушаващата лятна жега и дори когато се разхождате на плажа.

"Прочетохме в статия, че за кратко време в морето ще има повече маски за еднократна употреба, отколкото медузи", казва Гонсалес. Така се ражда идеята за сътрудничество с организацията SEADS за даряване на част от печалбата от първите 20 000 маски за изграждането на бариера, която не допуска преминаването на пластмаси в река Арно в Тоскана.

Трето, технологичният елемент е способността на маската да измерва качеството на въздуха, замърсяването и активните огнища около него, наред с други неща. "Премиум" версията включва микрофони и серия от алгоритми за измерване на качеството на дишането и сърдечната честота. "Това би помогнало за предотвратяване на респираторни заболявания и е особено подходящо за хора с алергии или имунен дефицит", казва Гонсалес.

И как се поддържа хигиената на уред като този? Стандартната версия може да бъде разглобена и, тъй като издържа на температури до 200 градуса, да я поставите в съдомиялната машина, пералнята или дори в микровълновата. В случая с най-скъпата маска, тя има зареждаща основа с ултравиолетова светлина, което означава, че може да бъде дезинфекцирана за няколко минути".

Професор Балтов отчете важността на маските и отправи предупреждение

Буквално след 1 седмица ще усетим ефекта от увеличените случаи на коронавирус. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пре...

Очаква се през октомври първата партида от 2000 маски. "Премиум"  версията ще отнеме още месец, прогнозират дизайнерите. "Толкова се запалихме по тази идея, че почти не спим, за да се случи възможно най-скоро", казва Гонсалес.

Според създателите, цената на стандартната интелигентна маска ще бъде около 90 евро, докато "премиум" варианта ще достигне 250 евро. Въпросът е колко от най-бедните страни на латиноамериканския регион ще могат да си позволят тази придобивка и дали правителствата биха приели програми за субсидиране, за да защитят голяма част от населението, която няма достъп до дистанционна работа, например.

Първите интелигентни маски ще достигнат до купувачите в повече от 65 държави само за два месеца. Много от тях ще се доставят в Латинска Америка, която през юли се превърна в глобален фокус на пандемията.

Следващите, които ще имат достъп до Cliu ще са около 20 000 души, които са резервирали продукта от уебсайта на проекта. Има планирана електронна търговия, така че след стартирането, ще може да се продава в международен план.

Още: "Случаите на коронавирус в интензивно отделение се увеличиха, оздравелите - също"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com