Нова технология с ултразвук може да разбива кръвните съсиреци

3674
Нова технология с ултразвук може да разбива кръвните съсиреци
Снимка: Архив

Ако човек има кръвен съсирек в мозъка си или в друг важен орган, е наложително това образувание да бъде премахнато възможно най-скоро. Нов, експериментален преобразувател, би могъл да помогне за това, като използва въртящи се ултразвукови вълни за разграждане на кръвни съсиреци много по-бързо от съществуващите методи.

Разработено от учени от Държавния университет на Северна Каролина и Технологичния институт на Джорджия, устройството се използва при състояние, което е известно като "церебрална венозна синусова тромбоза" (CVST). Съсиреците се образуват във вените, които позволяват на кръвта да се оттича от мозъка. Когато тези вени бъдат блокирани от съсирек, кръвното налягане в мозъка се повишава до такава степен, че може да възникне потенциално смъртоносен или инвалидизиращ кръвоизлив.

ОЩЕ: Този симптом със стомаха издава кръвен съсирек

Повечето съществуващи CVST лечения включват използване на лекарства за разтваряне на съсирека. Според екипа, разработил новия метод, проблем при терапията с лекарства е, че са необходими средно около 29 часа – но никога по-малко от 15 часа, за да подействат медикаментите. За разлика от това, новият трансдюсер разгражда съсиреците за по-малко от 30 минути.

Устройството се поставя в катетър, който се вкарва хирургически във вената и се подава към мястото на съсирека. След като достигне дестинацията, уредът излъчва ултразвукови импулси, които се движат по "спираловиден" начин, подобен на торнадо. Напрежението, произведено от тези "вихрови ултразвукови" вълни, е достатъчно за бързо и цялостно разграждане на съсирека.

Този ефект се свързва с констатациите от предишно изследване на Johns Hopkins Medicine, което показа, че е по-малко вероятно да се образуват съсиреци в сърцето, когато кръвта образува спирални вихри, докато тече през мускула.

ОЩЕ: Специалист: Мозъкът ни може да се превърне в наш ВРАГ

Досега трансдюсерът е успешно тестван върху съсиреци в 3D отпечатан модел на церебралната венозна синусна област на мозъка, пълна с кръв от крави. Освен това при използване в проби от животински вени е установено, че вълните са безвредни за стените на вените. Ултразвуковите импулси не причиняват и съществено увреждане на червените кръвни клетки.

 "Следващата стъпка е да извършим тестове, използвайки животински модел, за да установим по-добре жизнеспособността на тази техника за лечение на CVST", казва ръководителят на изследването. "Ако тези тестове са успешни, се надяваме да продължим с клиничните изпитания", допълва още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com