Тялото на Тутанкамон било погребано небрежно

11982
Тялото на Тутанкамон било погребано небрежно
Снимка: The New York Times photo archive / Public Domain

Днес Тутанкамон е един от най-известните египетски фараони, но и един от най-мистериозните. Син на могъщия и противоречив Аменхотеп IV, цар Тут се качва на трона след смъртта на баща си. По това време той е на около 9 години. 9-годишното дете не е било готово да управлява могъщата цивилизация, така че всички политически и военни решения се вземали от старейшини и военни командири.

Според друга версия известно време след смъртта на Аменхотеп управлението било поето от съпругата му и мащеха на Тутанкамон – Нефертити. Трудно е да се отгатне как точно е „управлявал“ Тутанхамон през следващите 10 години, до смъртта му около 1323 г. пр.н.е., и колко от решенията му са вземани от хората зад кулисите, пише Grunge.

Дъщерята на Нил. Учен твърди, че най-накрая е открил царица Нефертити

Наскоро видният египтолог Захи Хавас заяви, че мумията, която сега изучава, най-вероятно е на царица Нефертити, пише Newsweek. Ха...

Според National Geographic цар Тут вероятно е страдал от костно заболяване, единият му крак е бил по-къс и вероятно е използвал бастун. ДНК тестове, проведени през 2010 г., са установили също, че Тутанкамон няколко пъти се е заразявал с малария през краткия си живот – това е най-старото генетично доказателство за болестта, открито досега – и че е претърпял сериозна фрактура на бедрената кост.

Отдавна се води спор как е умрял Тутанкамон. Популярна теория винаги е била, че той е бил отровен или убит от удар в главата, което би могло да обясни защо е бил погребан набързо и тялото му не е било третирано толкова старателно, колкото се очаква за един фараон. Но други теории предполагат, че той може да е починал от инфекция на кръвта или дори при злополука.

Погребение, неподобаващо за цар

Когато английският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон през 1922 г., малко се знае за „момчето цар“. Археолозите по онова време не разполагали с подходяща технология, за да разберат какво се е случило с младия фараон, но от самото начало станало ясно, че гробницата му не прилича на другите царски гробници.

Според друга публикация, гробницата на Тутанкамон е малка и няма блясъка, който се очаква за особа с неговия статус. Вероятно причината е, че Тут е починал млад и неочаквано, затова не е имало готова гробница за него. Вместо това той вероятно е бил погребан набързо в гробница, предназначена за някой друг. Известно време експертите дори смятаха, че може би гробницата съдържа тайна камера и че само изглежда малка. Но сканирането и изследванията не са разкрили нищо.

Друг знак за това колко бързо е бил погребан фараонът са многото кафяви петна, открити по стените и върху стенописите. Едва наскоро учените са установили, че петната са резултат от гъбички и бактерии поради бързото замазване и боядисване, което показва, че гробницата е била запечатана, преди стените да са изсъхнали напълно. Което води до следващия извод: Тут също е бил балсамиран набързо.

Ето как (може би) е починал Тутанкамон

Кой е бил древноегипетският бог на смъртта?

Древните египтяни са известни с много неща, като например мумифицирането, Великата пирамида, сложна писмена система и вяра в задгробния...

Години наред учените знаели, че цар Тут е със счупен крак, но нямаше окончателна теория как и кога се е случило това. През 2013 г. обаче учени от Института по криминалистика към Университета в Кранфийлд, Великобритания, успели да извършат „виртуална аутопсия“ на тялото на Тутанкамон. Оказало се, че младият фараон е имал нещо повече от счупен крак. Изследователите открили и много други наранявания, включително счупени ребра, счупен таз и смачкани вътрешни органи –  от типа наранявания, които човек би получил по време на автомобилна катастрофа. Или, по времето на фараона, катастрофа на колесница.

Това може да се е случило, ако го е блъснала колесница (въпреки че експертите смятат, че той трябва да е бил на колене съобразно получените наранявания). Или може да е резултат от катастрофа на колесница, докато фараонът е бил в нея. Така или иначе смъртта му е била неочаквана, а това би обяснило защо е бил погребан набързо и защо е нямало готова гробница за вечния му покой.

Това обяснява и друга голяма мистерия: защо в бележките на Хауърд Картър от 1922 г. се казва, че тялото има признаци на изгаряне. Може ли всъщност да има правдоподобно обяснение за следите от изгаряне? Според археолозите, които са изследвали проби от плътта и костите на крал Тутан под микроскоп през 2013 г., мумията е показала признаци на изгаряне, което повдигнало до още по-голям въпрос.

Как се е запалила мумията в подземната гробница?

В Древен Египет балсамирането не е било бърза и лесна работа. Според Discover Magazine балсаматорите са имали нужда около 70 дни, за да завършат процеса на мумифициране, който ще подготви тялото за отвъдния живот. Стъпките в процеса включват отстраняване на органите, използване на определени масла и подправки, покриване на тялото с натрон (вид сол) за изсушаване на кожата и др. Резултатът би бил напълно сухо тяло, което да се запази хиляди години.

Но тъй като тялото на Тутанкамон било погребано набързо, експертите смятат, че процесът на мумифициране също може да е бил претупан. Поради това на маслата не било оставено достатъчно време да изсъхнат и вместо това се накисвали бинтовете, използвани за увиване на тялото. След погребението това предизвикало реакция, която буквално овъглила тялото при около 204 градуса по Целзий. Според The Guardian Liberty Voice това също би обяснило защо в тялото не е намерено сърце: огънят би го унищожил напълно.

Колко древен е Древен Египет?

За мнозина историята на Египет, изглежда, датира от незапомнени времена. Но колко точно е стар Египет? „Зависи как дефинирате Др...

Макар и изключително рядко явление, това никога не би се случило при правилен процес на мумифициране. Но бързото погребение вероятно е довело до небрежни грижи по запазване на тялото или вероятно просто до липса на достатъчно време между стъпките.

ВИЖТЕ ОЩЕ: За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно