Нови данни в лекарствената сага със замърсители, предизвикващи рак

5863
Нови данни в лекарствената сага със замърсители, предизвикващи рак
Снимка: личен архив

Употребата на ползваното за лечение на артериална хипертония лекарство "Лизиноприл" стимулира клетъчни процеси, помагащи за развитието на меланома. Това е заключението в ново проучване, публикувано през месец септември, 2022 година.

Проучването е правено в лабораторни условия и обхваща не само "Лизиноприл", а също и Лосартан. И това лекарствено вещество отдавна е във фокуса на научните среди, както и всички лекарствени вещества от т.нар. клас "сартани". Повече за сартаните научете от думите на проф. Георги Чернев: Все повече научни трудове обръщат внимание на сартаните и рака

Заключението на изследването, касаещо "Лизиноприл", е поредното парче в пъзела по темата за замърсяване на лекарства с канцерогенни вещества – в случая нитрозамини. Един от по-скорошните примери е с лекарството Januvia на Merck. То е за диабетици. За пореден път през август в Januvia бяха открити нитрозамини, като временно Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) позволи употребата му при количество на нитрозамините над позволената дневна доза (37 ng). FDA обаче не позволи количество над 246,7 ng. Временното разрешение беше дадено, за да няма недостиг на лекарството.

В САЩ говорят за милиарди обезщетения заради канцерогенни лекарства. Български професор предупреждава за тях от години

45 млрд. долара обезщетения – толкова може да бъдат искани от производители на лекарства заради замърсяване с нитроза...

"Проучванията на колегите ни са отново индикативни за потенциалната роля за развитие на рак и на нов клас медикаменти като АСЕ инхибиторите, на антидиабетните препарати, както и отново на сартаните като тригери на процесите на карциногенезата". Това заяви пред Actualno.com проф. Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница.

"Експерименталното проучване e върху меланомни клетки и наблюдаваните върху тях ефекти, настъпващи след употребата на сартани и АСЕ инхибиторите. За пореден път и аналогично на други проучвания от близкото минало се установява, че тези субстанции са в състояние да потенцират адхезията и инвазията на меланомните клетки. Дали това се дължи на чистата субстанция или карциногенните примеси, остава отново неясно, но фактите не могат са бъдат оспорени, независимо дали “виновна” в случая е активната субстанция или примесите в нея", добави проф. Чернев. Ето какво още каза той:

Досега ние като научен колектив не сме проследявали клинично дали приемът на АСЕ инхибитори при наши пациенти е свързан с дозисно зависими времеви интервали за генериране на кожни форми на рак. Липсват наши наблюдения и върху току що оповестените данни за замърсяване на Januvia с нитрозамини. Но несъмнено представлява интерес. Старирахме вече наблюдения на такива групи от пациенти.

Канцерогенни вещества в лекарства - специализирано проучване изглежда откри защо

Опаковките и блистерите може да са източник на нитрозамини. Нитрозамините са вещества с канцерогенен ефект. А заключенията за опаковкит...

Доскоро се коментираха потенциалните странични ефекти на замърсен с нитрозамини метформин: двама наши пациенти, приемали метформин и сартани, развиха кожни форми на рак, като единият от тях разви и простатен карцином. Данните за това са публикувани.

Скоро ще бъдат публикувани и първите наши, визирам български в случая, но и същевременно световни данни по отношение на потенциално замърсен с нитрозамини метформин като индуктор на определена кожна ракова форма. Полето за клинично наблюдение се разширява изключително много с обявяването на други групи от медикаменти, изтеглени от пазара поради налична контаминация с нитрозамини, надвишаваща значително допустимите за деня дози (ADI/ acceptable daily intake dosis). Очаквайте новини."

Години по-късно: В САЩ чуват български предупреждения за канцерогенни лекарства, а в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно