Нови ваксини срещу КОВИД - производителите изглежда не бързат, защото не могат да догонят вируса

3716
Нови ваксини срещу КОВИД - производителите изглежда не бързат, защото не могат да догонят вируса
Снимка: Getty images

Всички ваксини срещу Ковид, които се поставят на хората в света, споделят една съществена характеристика: те са създадени да предпазват хората от първоначалната форма на вируса, открита в Ухан преди повече от две години. Днешният вирус обаче, изобщо не е същият.

SARS-CoV-2 се развива, като всеки следващ щам е резистентен към антителата, изградени от първоначалната ваксина. ИРНК ваксините, които се поставят, имат 90 до 95 процента ефикасност срещу тежки последици при заразяване с първоначалния вирус. Но при Moderna защитата срещу тежки последствия спадна на 87 процента спрямо появилия се по-късно вариант Делта. Данни за заразяване с Омикрон в Южна Африка показват, че две дози от препарата на Pfizer и BioNTech ("Комирнати") създават само 33 процента антитела, които пазят от зараза. Ваксините все още са изключително ефективни за предотвратяване на сериозно заболяване и хоспитализация. Но данните за предпазването от зараза карат производителите да мислят за промяна на сегашните препарати.

Данни от Израел: Четвърта доза не е достатъчно добра за защита от зараза с Омикрон

Четвъртите дози от ваксините Pfizer и Moderna срещу Ковид са само "частично" ефективни срещу щама Омикрон, показват данни от Израел. Е...

И въпреки това нито един от тези по-нови варианти не е накарал някой производител дори да се доближи до подаване на документи за разрешение за ползване на модифицирана ваксина.

Какво ги задържа? Експерти обясняват редица причини, включително това, че вирусът развива нови мутации по-бързо, отколкото производителите на ваксини могат да реагират.

От първоначалния дизайн през клиничните тестове и масовото производство, са необходими четири до шест месеца, за да се генерират нови партиди за новите щамове на вируса, казва Дан Барух, директор на Центъра за вирусология и изследване на ваксините в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън, предаде БГНЕС. Опитът показва, че нови варианти могат да се появят и да се разпространят и за по-кратки срокове. "Бета вариантът дойде и си отиде след два месеца. Веднага след като ваксините за Бета бяха налични, в света вече нямаше заразени с този вариант", казва Барух, който си сътрудничи с производителя на ваксини Johnson&Johnson. По същия начин вълната с Делта достигна своя връх по-рано от очакваното, а Омикрон, който замени Делта, вече намалява в Южна Африка, след като беше открит там за първи път миналия ноември.

Без кристална топка и предпазливи да инвестират твърде много в защита срещу варианти, които скоро може да изчезнат, производителите на ваксини не бързат с новите версии. В публични изявления Pfizer заяви, че може да достави базирана на Омикрон ваксина до март 2022 г., "ако е необходимо". Но компанията не се е ангажирала да започне необходимите мащабни изпитания за ефективност. Настоящата серия с две дози и бустер все още са най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на Ковид, подчертаха от Pfizer.

ЕМА иска допълнителна документация, за да признае руската ваксина "Спутник V"

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаква от Русия да представи допълнителна документация за ваксината срещу коронавирус  "...

Пол Офит, педиатър и директор на Центъра за обучение по ваксини в Детската болница във Филаделфия, казва, че докато настоящите ваксини и бустери предпазват от тежко заболяване, нови версии за новите варианти не са необходими. Според него подобни формулировки трябва да се разглежда само ако голям брой ваксинирани хора, които са заразени с варианта, се хоспитализират с Ковид.

Според някои около 2 процента от хората, заразени със SARS-CoV-2, в момента се хоспитализират в световен мащаб, а процентът нараства до около 9 за хората над 60-годишна възраст. "Ако тези числа скочат до, да речем, 15 или 20 процента, тогава говорим за ваксина, която не работи добре. До момента не съм виждал доказателства, които да предполагат, че трябва да преминем към нова, по-специфична ваксина за Омикрон", казва Офит.

Не всички обаче споделят това мнение. Ралф Барик, вирусолог от Университета на Северна Каролина, предупреждава, че с нарастващия имунитет на населението вследствие преболедуване и ваксинация, Омикрон е силно притиснат да мутира в нови щамове. Той вероятно ще бъде "гръбнакът" за новите варианти, казва вирусологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com