Ново предизвикателство - какво да се прави с медицинските отпадъци

3016
Ново предизвикателство - какво да се прави с медицинските отпадъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Едно от неприятните последствия от пандемията стана огромно количество медицински отпадъци по целия свят. На първо място, това са използвани маски и ръкавици, които вятърът носи по улиците в градовете, както и потенциално опасен боклук от лаборатории и болници. В същото време учените смятат, че личните предпазни средства (ЛПС) могат да задържат коронавируса за няколко дни. Освен това разпространението на COVID-19 накара кафенета и магазини да се върнат към използването на пластмасови чаши за еднократна употреба и найлонови торбички дори в страни, където през последните години се опитват да ги спрат, пише "Российская газета". 

Според изчисленията на екологичната организация на WWF, дори и само един процент да бъде изхвърлен неправилно и да навлезе в околната среда, това означава, че поне 10 милиона използвани маски ще замърсяват природата всеки месец. "В същото време, само за Италия след излизане от карантината, според Торинския политехнически Университет, са необходими 1 милиард маски и 500 милиона чифта ръкавици на месец, като защитните маски и ръкавици не подлежат на рециклиране, допълва агенция Фокус.

Заради спор да носи ли маска, клиент простреля готвач в САЩ

Мъж в американския град Аврора, Колорадо, стрелял срещу готвача на местен ресторант в отговор на нееднократната молба да си сложи маска...

В момента държавите препоръчват изхвърлянето на маски и ръкавици в съответствие със стандартната схема за управление на медицинските отпадъци. Това означава, че медицинските институции трябва да изхвърлят отпадъците по същите инструкции, както обикновено, като считат, че използваните ЛПС и други боклуци са потенциално заразни, тоест да се съхраняват в запечатани контейнери за последващо изгаряне. Гражданите се съветват да отделят потенциално опасни боклуци, включително използвани маски и ръкавици, и да го съхраняват отделно в плътно затворени торби, както и да предупреждават комуналните оператори за наличието на такъв боклук, ако е възможно. Например, препоръчително е да се направи това в някои населени места в Съединените щати. Някъде, като в Масачузетс, те се опитват да въведат глоби, до 5,5 хиляди долара за неправилно изхвърлени ЛПС. Въпреки това, в ежедневието изглежда, че тяхното обръщение не се наблюдава. Например хавайските природозащитници във вестник The Garden Island се оплакват, че изхвърлените маски, ръкавици и други ЛПС се натрупват по крайбрежната ивица на Хавайските острови.

В ОАЕ в началото на май властите обявиха, че ще глобят с хиляда дирхама (около 270 долара) тези, които изхвърлят лични предпазни средства от автомобили, проследявайки нарушителите с камери.

В Ухан, Китай, по време на пандемията властите дори построиха завод за преработка и обезвреждане на медицински отпадъци.

Но ако медицинските организации са свикнали да третират отпадъците в съответствие с установените правила, то изглежда е трудно населението да свикне с това, тъй като е практически невъзможно да се контролира. Остава да се надяваме на съзнанието на гражданите. В много градове, включително Русия, на улиците се поставят ярки контейнери за използвани маски и ръкавици, но какъв процент от жителите ги използват, не се знае.

Тръмп в център за маски - разбира се, без маска (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети център за разпространение на маски в Пенсилвания без да носи маска. A mask-less President Tru...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com