Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

1416
Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)
Снимка: South Tyrol Museum of Archaeology

Учени проведоха експеримент, при който професионален татуист от Нова Зеландия направи идентични татуировки върху себе си, използвайки различни инструменти и техники, достъпни на древните хора. След това те били сравнени с рисунките върху тялото на известната ледена мумия, наречена Йоци.

Получените резултати показват, че човекът, живял преди повече от пет хиляди години, вероятно е татуирал тялото си с ръкохватка например с костен или меден връх. Това става ясно от статия, публикувана в European Journal of Archaeology.

През 1991 г. германски туристи, посещаващи Алпите, направиха едно от най-забележителните археологически открития на миналия век – те откриха мумията на мъж, по-късно наречен Йоци, замръзнала в леда.

Мъжът е бил на около 46 години, живял преди около 5200 години и трагично завършил живота си в Йоцталските Алпи – вероятно е бил улучен от стрела. Заедно с останките изследователите открили и ценни артефакти на този човек, включително медна брадва с дървена дръжка, останки от облекло, заготовка за лък и колчан за стрели.

Дълги години учените изучават обстоятелствата около живота и смъртта на този човек. Например те са открили, че Йоци е имал счупени ребра, страдал е от борелиоза (лаймска болест), от дегенеративен артрит и други трудности на първобитния живот. Освен останалото изследователите открили и множество татуировки върху мумифицираното му тяло – едни от най-древните в света.

ОЩЕ: Мислехме, че Леденият човек е уникален. Но други може да го последват

Общо те преброили 61 татуировки, които могат да се обединят в 19 групи. Това са основно успоредни линии, които са разположени на корема, краката, лявата китка и долната част на гърба, припомня ScienceAlert.

Аарон Детер-Волф от Департамента по археология в Тенеси съвместно с колеги от Дания, Канада, Нова Зеландия и Швеция са провели ново изследване на татуировките на Йоци. Учените отбелязват, че все още не е известно как точно са нанесени тези рисунки и за какви цели. Според общоприетото схващане те са били нанасяни по следния начин: в кожата на Йоци се правели малки разрези, след което в нея се втривал пигмент от дървесна пепел (преди дори се предполагаше, че в разреза се поставяли треви, които след това се овъглявали), въпреки че има и други версии. Детер-Волф и колегите му поставили под съмнение и хипотезата, че татуировките на Йоци са направени за терапевтични цели.

Изследователите анализирали етнографски и исторически данни за различни методи за татуиране и установили четири потенциални начина, по които древните европейци може да са го правили през медно-каменната ера. Първите два метода предполагат, че кожата на човек се пробожда с остър инструмент със или без дръжка. Пигментът е нанасян върху върха на инструмента или е втриван в кожата след пробиването. Друг метод подразбира, че върху ръкохватката е закрепяно острие (например от рибена кост) и след това е удряно с друг предмет. Още един начин подразбирал прокарване на игла с напоен с боя конец през кожата. Освен това имало и вариант татуировката да се направи с разрез и последващо втриване на пигмент.

През 2021 – 2022 г. изследователи проведоха експеримент, за да разберат как татуировките, направени с различни методи и инструменти, се различават физически. Тогава един от съавторите на статията, Дани Райдей, професионален татуист от Нова Зеландия, си направил еднакви татуировки по различни начини, използвайки инструменти като костна игла с ухо, острие на обсидиан, обсидианова люспа (използвана за нарязване), както и медни и костни шила. Впоследствие, в продължение на шест месеца, учените фиксирали с микроскоп как протичало зарастването и как се променяли физическите характеристики на татуировките.

След това учените сравнили татуировките на Йоци с тези на РАйдей. В същото време те отчитали, че рисунките върху тялото на така наречения Леден човек може да са се променили под въздействието на процеси, настъпили след смъртта му. Изследователите отхвърлили предположенията, че татуировките са направени чрез правене на разрез и след това втриване на пигмент, потупване или промушване на игла под кожата. Според изследователите татуировките най-вероятно са направени чрез убождане с остър инструмент, като костни или медни шила или игли. Археолозите дори открили артефакт от кост, подходящ за тази цел, заедно с тялото на самия Йоци, въпреки че, разбира се, това не означава, че татуировките са били нанесени с този конкретен предмет.

Новини за Йоци пристигат доста често. Например миналата година палеогенетиците преразгледаха генома на Ледения човек и установиха, че предишните заключения, направени преди повече от десет години, не са много коректни поради силното замърсяване. Наред с други неща, учените са открили, че повечето от предците на Йоци произхождат от популация на древни фермери, които са се преместили в Европа от Мала Азия в ранния неолит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно