Одухотворената Вселена, демоните и фокусникът Моисей. На какво учеше Джордано Бруно?

12330
Одухотворената Вселена, демоните и фокусникът Моисей. На какво учеше Джордано Бруно?
Снимка: iStock

На днешния ден преди 422 години в Рим по решение на Светата инквизиция Джордано Бруно е изгорен жив. Обикновено го споменават като привърженик на идеята, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Но представите на Бруно за Вселената били много по-сложни и загадъчни. Някои от тях са се потвърдили, и то едва през 90-те години на ХХ век.

Джордано Бруно, за разлика от Николай Коперник, чиито идеи му направили огромно впечатление, не бил учен дори в специфичния смисъл, приложим към хората от XVI век. Бруно служил на Бога, но по свой начин. Бившият монах – когато подозренията за първи път паднали върху него, трябвало да бяга от манастира; по-късно последователно го отлъчили католици, калвинисти и лутерани – той построил своето еклектично учение без наблюдения и експерименти. Той бил философ, самонадеян и непочтителен.

Как Инквизицията осъди целия нидерландски народ на смърт преди 464 години

Във времената на Бруно почти цялата европейска философия била християнска. Но тази философия била силно повлияна от езически, тоест древни автори (и арабски мислители, които популяризирали произведенията на древните гърци и римляни): Платон, неговият ученик Аристотел и др. Аристотел е може би най-важният философ за западната култура: ние разсъждаваме според принципите, изложени в „Етика“, използваме понятия от „Политика“, всеки курс за холивудски сценаристи започва с преразказ на „Поетика“. А през XVI век хората гледали и на Космоса през очите му.

Аристотел вярвал, че в центъра на Вселената се намира кръглата Земя. Над Земята, като слоеве от лук, са разположени небесни сфери, които разделят света на подлунен и надлунен. Отдолу те са четири: земя, вода, въздух, огън и всичко се ражда постоянно и се разпада – нищо не е вечно под Луната. Отгоре са неизменните планети и звезди от етера, които са закрепени върху сферите и се движат само защото тези сфери се въртят. Самата Вселена има граници, в противен случай безкрайно отдалечените области биха се въртели около Земята безкрайно бързо.

Вселената на Аристотел. Снимка: University of Missouri

Когато след 16 века настъпило времето на Бруно, той обявил, че е опровергал учението на „най-глупавия философ“. Бруно оттласквал от новата теория на Коперник, според която Слънцето се намира почти в самия център на Вселената, а планетите се въртят около него. Вярно е, че при Коперник все още били останали Аристотеловите небесни сфери и не успял да направи главния извод – населяващите Земята хората нямат специално място в божествения план, както проповядвала църквата. Бруно отишъл много по-далеч.

Според Бруно планетите, включително нашата, действително се въртят около Слънцето, но елементите – земя, вода, въздух и огън – не заемат съответните сфери в подлунния свят, а са в постоянно движение и се стремят да се слеят; съответно етерът просто служи като среда, в която се движат телата.

Защо бяха екзекутирани "Вещиците от Салем"?

Тук Бруно бил прав по свой начин. Знаем, че телата, които имат маса, се привличат от силата на гравитацията (само философът вярвал, че след като се слеят, елементите стават нито тежки, нито леки). А звездите и планетите умират. Една такава умираща звезда, свръхнова, е описана от Тихо Брахе приживе на Бруно. Заради мощния взрив тя блестяла почти толкова ярко, колкото Венера, което озадачило астронома.

Философът смятал Слънцето само за една от безбройните звезди в безкрайната, хомогенна и вечна Вселена и се хвалел, че е надминал Колумб, който е открил само някакъв континент. Що се отнася до нашето светило, предположението му също било вярно. Вярно е и това, че около другите звезди се въртят планети. Дълго време това било само предположение, докато през 1992 г. две такива небесни тела не били засечени до пулсар в съзвездието Дева.

Джордано Бруно. Public Domain

Вселената днес наистина се смята за хомогенна, но дали има граници, все още не знаем. През ХХ век учените са открили, че се разширява с ускорение. Също така не се знае дали е имало нещо преди Големия взрив (строго погледнато, това събитие само по себе си не е нещо веднъж завинаги установено - просто следва от наблюдения и изчисления, че Големият взрив трябва да се е случил). Една хипотеза казва, че Вселената пулсира: тя се разширява, след това се свива в точка. Тогава тя наистина може да бъде вечна, но ние не можем да проверим това.

Убийството на капитан Кук: как загина мореплавателят преди 243 години?

Ако Вселената наистина е безкрайна и вечна, то на някое място от нея протоните, неутроните и другите частици са се стекли по същия начин, както някъде другаде. Бруно разсъждавал в същия дух: Вселената съдържа всички възможности и с времето всичко става всичко. За философа това послужило като доказателство за съществуването на Бог.

Освен това Бруно смятал другите планети за обитаеми. От безкрайността произтича разнообразие, затова дори в нашия свят живеят както хора, така и демони: където преобладава земята - троглодити, където е водата - нимфи. Според Бруно самите небесни тела са оживени и разумни, но интелектуално те са по-скоро животни, които действат интуитивно, а не рационално. За него духът и животът пронизват цялата материя, а Вселената, макар и безкрайна, е неделима.

Процесът срещу Джордано Бруно от римската инквизиция. Бронзов релеф от Еторе Ферари. Public Domain

Космологията била само част от учението на Бруно, където се преплитали разсъжденията за Бог, човешката природа, морала, историята и църквата. Той се опитал да възроди древната мъдрост, която се появила в Египет, но била изкривена през вековете, включително и в Библията. Например Бруно наречал Моисей и Исус магьосници и намеквал, че те са си имали работа с демони: чудеса не се случват, тъй като законите на природата по същина са въплътен Бог, следователно, те не могат да бъдат нарушени.

Защо Моисей е имал рога?

През XIX век на мястото на екзекуцията недалече от базиликата „Свети Петър“ е издигната статуя на Джордано Бруно. Тогава се развил и неговият култ като мъченик за науката. Но не знаем защо е бил екзекутиран. В обвинението имало няколко ереси и историците все още спорят дали учението за множеството светове се е считало за ерес.

 Източник: ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com