Оръдия на труда са използвани преди 3,4 млн. години

23064
Оръдия на труда са използвани преди 3,4 млн. години
Снимка: Zeresenay Alemseged

Международен екип археолози под ръководството на Джесика Томпсън (Jessica Thompson) от университета Емори (САЩ) са потвърдили, че драскотини върху кости на възраст 3,4 млн. г., открити в Етиопия, може да са най-древните свидетелства от използването на оръдия на труда, съобщава Past Horizons.

Резултатите от анализа на учените са публикувани в Journal of Human Evolution.

Откриха непознати на европейската древност съоръжения при разкопки в Провадия

При продължаващите разкопки на най-стария солодобивен център в Европа – Провадия бяха разкрити непознати за фортификацията на евр...

Две кости на възраст 3,4 млн. години, върху които са открити 12 дълбоки наранявания, са открити в Североизточна Етиопия през 2010 г. Тогава учените предположили, че драскотините може да са направени с най-различни оръдия на труда.

Но по-късно изследователите решили, че в случая става дума за драскотини с естествен произход, тъй като следите от древни оръдия на труда трудно се отличават от действието на природните сили. Например следите от това, че животното е било разчленено с каменни оръдия, може да се сбъркат със следите, които остават по костите в резултат на падане или при нараняване от скали.

Но изследването на Томпсън и колегите ѝ сочи, че драскотините по костите едва ли може да са се образували сами по себе си. За доказателство изследователите анализирали драскотините и пукнатините върху повече от 4000 кости от същия регион и се оказало, че статистически е слабо вероятно тези увреждания да са естествени.

Кости на пет века откриха във Велико Търново

При изкопите за нови водопроводи на ул. „Мармарлийска” във Велико Търново излязоха кости на пет века. Това каза Иван Църов,...

Според Томпсън двете кости са удряни многократно с голяма сила, което не се наблюдава на нито една от останалите изследвани кости.

По думите на учените именно употребата на месо е станала един от важните етапи в появата на човека, а в дадения случай изследователите смятат, че са се натъкнали на останки от трапезата на австралопитек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно