От какво е страдал елитът на библейския Йерусалим?

8890
От какво е страдал елитът на библейския Йерусалим?
Снимка: Ian Scott / CC BY-SA 2.0

Учени са открили следи от паразити, причиняващи дизентерия, в тоалетни, разкопани в Йерусалим и датирани от ерата на Юдейското царство. Съдейки по богатите къщи, където са открити, дори представители на висшите слоеве на обществото тогава са страдали от чревни инфекции.

Дизентерия се наричат чревни инфекции, които са придружени от колики, повръщане, тежка диария, често с кръв. Едно от заболяванията от тази група е лямблиозата, предизвиквана от паразита Giardia duodenalis. Той заразява стотици милиони хора всяка година, а в миналото, когато не е имало и представа за канализация, инфекцията е била широко разпространена.

Археолози търсят помощ: Решете мистерията на каменен ред в Дартмур

Археолози търсят помощ: Решете мистерията на каменен ред в Дартмур

Най-древното свидетелство за това са проби, открити наскоро от учени по време на разкопки в Йерусалим. Следи от гиардия са забелязани в останките от нужници, използвани от местните жители преди 2600 години. Това се разглежда в нова статия от Пиърс Мичъл и неговите колеги, публикувана в списание Parasitology.

За разлика от нематодите и много други паразити, гиардиите практически не съществуват извън тялото и е невъзможно да се видят следи от тяхното присъствие под микроскоп. Това затруднява изучаването на древната история на болестта, така че все още не е ясно къде се е появила, къде е присъствала и как се е разпространила.

„Дизентерията се предава чрез изпражненията, които попадат в питейната вода и храната, и ние отдавна подозирахме, че тя е била сериозен проблем в ранните градове на Близкия изток, които са страдали от пренаселване, жега и насекоми, с недостиг на вода през лятото”, казва Пиърс Мичъл.

За да се потвърди тази хипотеза, са използвани антитела, способни да се свързват с белтъци на паразити: Giardia, Entamoeba и Cryptosporidium. С тяхна помощ учените изследвали проби, събрани изпод няколко древни тоалетни, откривайки следи от гиардия, но не и Entamoeba и Cryptosporidium. Самите тоалетни били разкопани в Стария град и датирани от седми век пр.н.е.

Археолозите разбраха кога хората са започнали да се целуват

В тази епоха Йерусалим е бил столица на Юдейското царство – васал на Асирийската империя, която е била на върха на своята мощ. Смята се, че тогава населението му е било между 8000 и 25 000 души. И двете тоалетни представлявали обикновени ями, покрити с каменна седалка с дупка в центъра. Подобни удобства са били рядкост и са били привилегия само на елита.

И действително едната тоалетна е открита на територията на бивше богато имение, заобиколено от градина („Армон Анацив”), което вероятно е принадлежало на много знатно семейство. Втората е открита в седемстайна къща („Къщата на Ахиел“) – жилище на представители на „горната средна класа“. Както се оказало, високото им положение в обществото изобщо не ги е спасило от антихигиенните условия и заразяване с паразити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com