Паяците произвеждат уникален материал

8402
Паяците произвеждат уникален материал
Снимка: Gettyimages

Нови открития за коприната на паяците могат да вдъхновят създаването на нови материали за манипулиране на звука и топлината по същия начин, по който попупроводниковите схеми манипулират електроните, според учените от Rice University, в Европа и Сингапур.

Микроскопичната структура на паяковата коприна разкрива уникални характеристики в начина, който предавта фонони, квазичастици на звука.

(Фонон е е колективно възбуждане, подреждане на атомите или молекулите в кондензирана материя.)

Изследването показва за първи път, че в коприната на паяка има празна фононна лента. Това означава, че тя може да блокира фононните вълни в определени честоти по същия начин, както електроните през забранена зона, т.е. позволява някои електрони да минаватт и спира другите, пише Science daily.

Учените пишат, че тяхната разработка е първото откритие на свръхзвукова забранена зона в биологичен материал.

Невролози дешифрират как мозъкът ни контролира захващащите движения

Нашите ръце са силно развити органи, които са в непрекъсната употреба. Дълго преди да си сипем първата чаша кафе сутрин, ръцете ни веч...

Как паякът използва тази зона остава да се разбира, но има ясни последици за материала, в зависимост от научните материали на Дийн Едуин Томас от Rice Engineering, който е съавтор на изследването. Той предположи, че кристалната микроструктура на паяковата коприна може да бъде повторена в други полимери.

Това би могло да даде възможност за настройване на динамични метаматериали като фононните вълноводи или топлоизолация, тъй като топлината се разпространява чрез твърди вещества, чрез фонони.

„Фононите са механични вълни“, казва Томас. „И ако материалът има области с различна еластичност и плътност, вълните го усещат."

Паяците са умели в изпращането и получаването на вибрации по мрежата, която използват, за да намерят дефекти и да знаят, когато „вечерята“ издава звуци. Съответно, паяжината има способността да предава широк спектър от звуци, които учените смятат, че паяците могат да тълкуват по различни начини. Учените са открили, че паяжината също така има способността да забавя някои звуци.

„Паяжината има много различни, интересни микроструктури. Нашата група успя да намери как да контролира позицията на забранената зона чрез промяна на напрежението в паяжинното влакно.“, казва Томас. "Има един диапазон от честоти, които нямат право да го разпространяват. Ако излъчват звук към определена честота, той няма да отиде в материала.“

Проявите на расизъм вредят на психическото здраве

Ново изследване от университета в Манчестър, на академици разкри за първи път как вреди повтарянето на расовата дискриминация на психич...

През 2005 година Томас партнира на Джордж Фейтас, учен в University of Crete и института Electronic Structure and Laser Foundation for Research and Technology-Hellas, Гърция, по проект за определяне свойствата на свръхзвукови фононни кристали. В изследването учените измерват фононното размножаване и откритите ивици в синтетичните полимерни кристали, подредени на равни интервали.

„Фононните сигнали дават възможност да се манипулират звуковите вълни и ако получите достатъчно звуци и при достатъчно високи честоти, което говори за създаването на топлина“, казва Томас. „Да бъдеш в състояние да направиш топлинен поток по този начин или така, че да може да се стича към всички, значи материала се е превърнал в топлоизолатор."

Фейтас и Томас решиха да направят по-подробен преглед на коприната, която паяците използват да изграждане на външната част на мрежата и спиците, и спасителното въже. (Ако паяк е окачен във въздуха, то е с въпросното спасително въже.) Макар паяковата коприна да е проучвана в продължение на много години, едва наскоро бяха анализирани нейните акустични свойства.

"Коприната е йерархична структура, състояща се от един протеин, който се сгъва в листове и оформя кристали. Тези твърди протеинови кристали са свързани помежду си с по-меки, аморфни вериги", казва Томас. Разтягането между свързващите вериги променя акустичните свойства на коприната чрез коригиране на механичната връзка между кристалите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно