"Петият елемент": нов експеримент може да потвърди, че информацията е материална

11913
"Петият елемент": нов експеримент може да потвърди, че информацията е материална
Снимка: iStock

Експеримент, който може да потвърди петото състояние на материята във Вселената и да промени физиката, каквато я познаваме, е публикуван в нова статия на Университета в Портсмут. 

Физикът д-р Мелвин Вопсън изучава материята и информацията във Вселената от няколко години. В хода на работата си той е публикувал изследване, в което предполага, че информацията има маса. Това означава, че всички елементарни частици – най-малките известни градивни елементи на Вселената, съхраняват информация за себе си, точно както хората имат ДНК. Статията на учения е публикувана в изданието AIP Advances.

Физикът нарича информацията основният градивен елемент на Вселената. „Връзката между физическата Вселена и информацията е много дълбока, тъй като е доказано, че информацията е физична величина. И следователно трябва да бъде неразделна част от физическата Вселена - разказва ученият в списание AZoQuantum. – Всичко става много по-сложно, когато започнете да мислите какво представлява информацията и каква е нейната роля във Вселената,. Изглежда, информацията е „планът“ на всичко.“

Вопсън също така твърди, че информацията може да е неуловимата тъмна материя, която съставлява почти една трета от Вселената.

Новият експеримент

Физикът е разработил експеримент, който (ако всичко върви добре) ще потвърди, че информацията се явява петата форма на материята, заедно с твърдото тяло, течностите, плазмата и газа.

„Ако приемем, че информацията е физическа и има маса, и че елементарните частици имат ДНК с информация за себе си, може ли това да се докаже? Последната ми статия е посветена на проверка на тези теории, така че научната общност да ги възприеме сериозно“, отбелязва ученият.

"Квантовата гравитация" може да се появи от холографска Вселена

Експериментът на Вопсън предполага, че е възможно да се открие и измери информация в елементарна частица чрез сблъсъка на частица с античастица. Тъй като информацията в електрона е 22 милиона пъти по-малко от неговата маса, експериментите могат да измерват съдържанието на информацията, като просто я изтрият. Когато частица материя се сблъска с частица антиматерия, те се унищожават взаимно. И информацията от частицата трябва да отиде някъде. И ученият иска да я „улови“.

Как ще се промени физиката?

„Това ще бъде момент на прозрение, защото ще промени физиката, каквато я познаваме, и ще разшири нашето разбиране за Вселената. Но това няма да противоречи на нито един от съществуващите закони на физиката“, казва д-р Вопсън.

Една от особеностите на теорията е, че тя не противоречи на квантовата механика, електродинамиката, термодинамиката или класическата механика. Например Общата теория на относителността (ОТО) противоречи на квантовата механика. Това на свой ред затруднява изграждането на научна "теория на всичко", което се състои в това, че и двете концепции имат различни области на приложение. Квантовата механика се използва главно за описване на микрокосмоса, докато общата теория на относителността е приложима за макрокосмоса.

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

„Моят експеримент ще допълни физиката с нещо ново и невероятно вълнуващо“, добави ученият. Вопсън вярва, че работата му може да демонстрира, че информацията е ключов компонент на всичко във Вселената. Това ще доведе до нова област на физични изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно