Пиано композира мелодии според облаците над него

39899
Пиано композира мелодии според облаците над него
Снимка: Клементина Манчева

Американският творец Дейвид Боуен конструира пиано, което композира мелодии в зависимост от облаците, преминаващи над него, съобщава в . "Дейли мейл".

Музиката варира според плътността, скоростта и формата на купестата облачност в региона. Тази информация се вкарва в компютър и след анализ се подава на робот, който натиска клавишите на рояла.

Батуко - в ритъма на една традиция

Наредени в полукръг, няколко жени барабанят по музикални инструменти, подобни на тарамбуки. Всички следват ритъма съсредоточени. Една о...

Механичните му ръце знаят колко силно да натискат клавишите и колко бързо да изсвирят мелодията.Много композитори са били вдъхновявани от облаците, когато са писали своята музика. Сред тях личат имената на Дебюси и на Лист. Но сега тези атмосферни образувания сами създават своите сонати. Инсталацията е наречена "Облачно пиано" и използва камера, за да заснема в детайли небето.

Ако над инструмента минават тъмни и плътни облаци, роботът натиска по-силно клавишите. Интензивността, с която се свири на рояла, зависи от интензивността на облачната покривка в непосредствена близост. Когато облаците са ефирни и музиката следва това настроение.

Изображенията се разделят на 88 сегмента, преди да бъдат подадени на компютъра за анализ чрез специалната му програма Max/MSP.

 

FEDDE LE GRAND развя българското знаме на CACAO BEACH

„Екслузивните, дълги сетове на SOLAR SUMMER са есенцията на лятото и клуминацията по време на турнето ми. Това е най-добрата публ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно