Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Похвалите не са полезни за децата, твърдят учени

04 януари 2014, 13:55 часа • 66433 прочитания

Често чуваме, че трябва да хвалим децата, за да ги стимулираме, но това може и да не е толкова полезно за тях, защото така се чувстват под натиск. Това показват данните от международно изследване, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Обсипването на дете с ниско самочувствие с комплименти го притеснява с това, че очакванията към него са големи и то се опитва да избегне предизвикателствата.

Учени от британски, холандски и американски университети са обхванали в изследването си 240 момчета и момичета на възраст от 8 до 12 години. Колко самочувствие имат определили с въпросник, а след това ги накарали да прерисуват картина, като обсипали с похвали неуверените, а самоуверените получили само премерени поощрения. След това отново трябвало да прерисуват картини с различна трудност.

Неуверените деца, които били получили по-високи оценки, показали предпочитание към по-лесните картини. Уверените деца обаче били склонни да се стремят да се докажат въпреки умерените похвали и избирали по-трудната задача.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес