Повторни инфекции с Ковид са все по-вероятни, тъй като вирусът еволюира, предупреждават медици

2935
Повторни инфекции с Ковид са все по-вероятни, тъй като вирусът еволюира, предупреждават медици
Снимка: Pixabay

Повторните инфекции с COVID-19 стават все по-вероятни, тъй като пандемията се проточва и вирусът еволюира, предупреждават медицински експерти. 

Специалистите смятат, че ще има хора, които ще се заразят по повече от два пъти. Нови изследвания показват, че това може да доведе до по-висок риск от здравословни проблеми.

Нужни са специфични бустерни дози срещу Омикрон, твърдят медици

Група американски медицински експерти призоваха за специфични за вируса "Омикрон" подсилващи ваксини тази есен, тъй като се очаква, че ...

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти, въпреки че властите в някои от американските щати събират информация за повторните инфекции като цяло. 

Ню Йорк, например, отчита около 277 000 отново заболели от общо 5,8 милиона с положителни резултати за COVID-19 по време на пандемията. Експертите обаче казват, че реалните данни са много по-високи, тъй като огромна част от направените в домашни условия тестове не са официално декларирани.

Редица публични личности наскоро се заразиха с COVID-19 за втори път. Сред тях са американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Хавиер Бесера и канадският премиер Джъстин Трюдо. Сенаторът Роджър Уикър от Мисисипи пък заяви, че е дал положителна проба за новия коронавирус за трети път. Всички те съобщиха, че са напълно ваксинирани, а Трюдо и Бесера казаха, че са получили и подсилващи дози.

"Доскоро беше почти нечувано, но сега става все по-обичайно да се срещаме с COVID-19 два, три или дори четири пъти", каза д-р Ерик Топол от изследователския център "Скрипс рисърч". "Ако не измислим по-добри защити, ще видим много повече от това"", добавя той, цитиран от БТА.

Защо? Имунитетът от преболедуване и ваксинации намалява с течение на времето, като по този начин хората стават по-уязвими, обясняват специалистите. Освен това вирусът еволюира, за да стане по-заразен.

Започва поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19

От днес всеки желаещ може да си постави четвърта доза ваксина срещу COVID-19 и да получи сертификат. Министерството на здравеопазването...

Рискът от повторна инфекция е бил около 7 пъти по-висок при подвариантите на Омикрон в сравнение с периода, когато разновидността Делта беше най-често срещаната, показват изследвания от Обединеното кралство.

Учените смятат, че мутациите на варианта Омикрон, на които се дължат огромна част от случаите на заболели в момента в САЩ, много добре се справят със заобикалянето на имунитета от ваксинация или преболедуване.

Специалистите не знаят защо точно някои хора се заразяват повторно, а други - не, но смятат, че това може да се дължи на няколко неща - здраве и биология; излагане на определени варианти; степен на разпространение на вируса в дадена общност; ваксинационен статус и поведение. Британски изследователи установиха, че хората са по-склонни да се заразят повторно, ако са неваксинирани, по-млади или са имали лека инфекция за първи път, отбелязва Асошиейтед прес. 

Учените също не са сигурни колко скоро човек може да се зарази след преболедуване. И няма гаранция, че всяка следваща инфекция ще бъде по-лека от предишната.

Лекарите казват, че поставянето на ваксина и подсилваща доза е най-добрата защита срещу тежък COVID-19 и смърт, а има и доказателства, че също така се намалява вероятността от повторно заразяване.

Шефът на СЗО: Не се самоуспокоявайте по отношение на COVID-19

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се самоуспокояват по от...

Засега няма достатъчно документирани случаи на множество повторни инфекции, "за да се знае наистина какви са дългосрочните последици", каза д-р Питър Отес от медицинския колеж Бейлор в Хюстън, Тексас.

ОЩЕ: Само за денонощие: 16 115 са новозаразените с COVID-19 в Гърция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com