Прародителите на пингвините са били гиганти

41153
Прародителите на пингвините са били гиганти
Снимка: Getty Images/Guliver

Аржентински учени са открили вкаменелости, които показват, че в древността Земята е била обитавана от гигантски пингвини отвида Palaeeudyptes klekowskii, съобщи в."Индипендънт".

Две кости - фрагмент от крило и крак - са били намерени наостров Сиймур, недалеч от Антарктида. Находката е направена отекип на аржентинския Музей в Ла Плата, ръководен от КаролинаАкоста Оспиталече. Те са позволили на специалистите да съставят пълен портрет на вида Palaeeudyptes klekowskii.

Пясък от Сахара е изградил Бахамските острови

Дали Бахамските острови щяха да съществуват, ако не бе пустинята Сахара, която се намира на около 8000 км от тях в Африка? Отговорът на...

Учените са установили, че на височина пингвините са достигали повече от 2 метра - от пръстите до клюна. Теглото на птиците е било около 115 килограма. За сравнение: височината на най-големите срещащи се и днес пингвини - императорските - е 1,36 метра, а теглото не надхвърля 46 килограма.Сп."Ню сайънтист" съобщава, че изследователите и преди са намирали кости на пингвини от вида Palaeeudyptes klekowskii.

Учените обаче нещо не са знаели за тях, освен, че са обитавали нашата планета преди около 40 милиона години. Каролина Акоста Оспиталече е разказала пред сп. "Нюсайънтист", че това е било удивително време, когато от 10 до 14вида пингвини са живели край антарктическите брегове.еди се е смятало, че най-високите живели някога на Земята пингвини - Waimanu, на височина не са надхвърляли 1,5 метра.Благодарение на размерите си P. klekowskii са можели да се гмуркат надълбоко и да остават по-дълго време под вода, за да си ловят риба - до 40 минути, предполага Акоста Оспиталече.

Палеонтологът Дан сепка, прочул се с откриването на най-големите летящи птици на планетата, предупреждава, че реконструкцията на големината на тялото по костите на крака може да се окаже погрешна, тъй като пропорциите на телата на древните пингвини доста са се различавали от тези на съвременните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com