Признак за интелект. Какво си мислят кучетата, когато накланят глави?

21918
Признак за интелект. Какво си мислят кучетата, когато накланят глави?
Снимка: iStock

От десетилетия учените се опитват да влязат в главите на нашите малки приятели, за да направят взаимодействието ни с тях по-лесно и по-силно. Този път учените са се съсредоточили върху изучаването на специфичното поведение на домашните любимци, а именно момента, в който накланят главата си на една страна, пише Daily Mail.

Изследователи от университета „Лоранд Йотвьош“ в Унгария се фокусирали върху изучаването на това определено поведение. Наистина, когато навеждат глава настрани, нашите домашни любимци изглеждат изключително сладки, но учените смятат, че този жест е признак на интелект.

Мопсът вече не може да се счита за "типично куче", твърдят ветеринари

В изследването взели участие общо четири дузини кучета. Изследователите наблюдавали поведението им в момента, когато собствениците казвали на животните да донесат определена играчка, като я назовавали. Резултатите показват, че 33 кучета не могли да разберат каква играчка искат собствениците им да донесат, но 7 все пак разбрали какво се иска от тях и донесли именно назованата играчка. Сега изследователите предполагат, че накланянето на главата е начин кучетата да обработват значението на думите и да правят връзки.

Любопитно е, че 6 от 7-те „надарени кучета“ са бордър коли, смятани за едни от най-интелигентните кучета в света. Изследователите отбелязват, че често собствениците гледат как техните домашни любимци навеждат главите си на една страна и гледат хората въпросително. Досега обаче учените не разбирали на какво се дължи това поведение. Сега те смятат, че резултатите от това изследване може да са първата стъпка към разбирането, че това вероятно то е свързано с наличието на значителни и забележими слухови стимули.

Позволявате ли на кучето да ви целува? Учени предупреждават, че е опасно

Накланянето на главата се явява асиметрично поведение, което се среща и при хората, обикновено докато размишляват или слушат звуци. Изследователите отбелязват, че махането с опашка, подушването с ноздри и предпочитането на лапа също се явяват примери за асиметрично поведение при кучетата.

По думите на водещия автор на изследването Андреа Сомесе сега учените предполагат, че накланянето на главата при кучетата също е пример за асиметрично поведение. Досега обаче то не е било изучено. В хода на изследването изследователите се фокусирали върху честотата и посоката на подобно поведение в отговор на устна команда от стопанина, например да донесе определена играчка.

Сомесе отбелязва, че изследователите се заинтересували от това поведение, след като установили, че кучетата са склонни да накланят глави, когато слушат стопаните си. През първите три месеца изследователите се съсредоточили върху запознаването на домашните любимци с конкретни играчки и техните названия. След това те пристъпили към тестове, резултатите от които показват, че „надарените домашни любимци“ в 43% от случаите накланяли глави, когато собствениците назовавали играчките. В същото време останалите животни накланяли глави само в 2% от случаите.

Коя е най-интелигентната порода кучета?

Авторите на изследването отбелязват, че всички кучета са склонни да накланят главите си от време на време, но само „надарените кучета“ правят това в ситуация с играчка. В резултат учените провели допълнително изследване, продължило 2 години, в което наблюдавали само наклона на главата. Резултатите показват, че кучетата, изглежда, имат предпочитана страна за движение на главата.

Според съавтора на изследването Шени Дрор изглежда, че наистина има връзка между успеха при извличането на посочената играчка и накланянето на главата при изричане на нейното име, което предполага, че има връзка и между накланянето на главата и обработката на съответните сигнали. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com