Коя е най-интелигентната порода кучета?

28168
Коя е най-интелигентната порода кучета?
Снимка: iStock/Guliver

Смятате, че вашето любимо куче е най-умното и интелигентното? Или напротив – полагате неимоверни усилия да го научите да изпълнява команди, записвате го на училище, отделяте часове от времето си, за да разбере, че не трябва да ви дърпа по време на разходка, но то продължава да е своенравно и да не разбира какво искате от него и какво означават командите? Причините може да са свързани с липсата ви на умения да обучавате, както и с лош избор на училище за кучета, но обикновено се коренят в самата порода на кучето – има по-интелигентни, които подлежат на обучение по-лесно, по-бързо и по-ефективно и породи, които трудно може да научите на по-сложни команди от елементарните „стой“ и „седни“. Когато обсъждаме коя е най-интелигентната порода кучета, винаги следва да имаме предвид критериите, въз основа на които една порода се определя като такава.

Най-интелигентната порода кучета – от какво се определя?

Основен маркер за интелигентност е способността кучетата да бъдат обучавани според авторския труд на психолога Стенли Корен. Въз основа на оценките, дадени на 110 породи въз основа на тестове за работа/послушание, той създава книга по темата най-интелигентната порода кучета.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

 Най-интелигентната порода кучета

Данните, посочени от Американския киноложки клуб, открояват като най-интелигентни следните породи, които са съумели масово да запаметят команда само с до 5 повторения.

-          Бордър коли – отличен пазач, порода с изключителен инстинкт, идеална за пастир именно благодарение на своята интуитивност и интелигентност.

-          Пудел – това вероятно ви изненадва поне толкова, колкото нас. Оказва се, че пуделите са подценявани системно, когато става въпрос за интелигентност. Породата е толкова умна и лесна за обучение, че е използвана и за откриване на трюфели.

-          Немска овчарка – известни като най-интелигентната порода кучета, немските овчарки са популярни като полицейски и военни кучета и това съвсем не е случайно. Именно интелигентността им и лекотата, с която учат и запаметяват, са водещи при избора им в служба на обществото и службите.

-          Голдън ретривър – това интелигентно куче е способно да открива и спасява хора в редица ситуации, което също прави породата подходяща за служба в помощ на обществото.

-          Лабрадор ретривър – породата е позната като изключително интелигентна, когато става въпрос за семейно куче, спокойно и деликатно с децата и останалите членове на семейството, както и с други животни в дома. Лесно се възпитава и подлежи изцяло да обучение.

-          Ротвайлер – тази порода е другата изненада в класацията за най-интелигентната порода кучета. Подходящи са както за нуждите на полицията, така и като кучета-терапевти.

От коя порода е най-голямото куче на света?

Определя ли интелигентността на кучето до колко е подходящо за ваш домашен любимец?

Сред най-любопитните факти, когато говорим за най-интелигентната порода кучета, е този, че съвсем не е необходимо кучето да се отличава със значителна интелигентност, за да бъде ваш приятел и част от семейството ви. Понякога най-интелигентните породи кучета се оказват най-неподходящи за вас. Причините за този странен факт се коренят в различните условия за отглеждане, най-подходящи за конкретната порода. Ако живеете в апартамент в централните части на града, а кучето е подходящо за отглеждане в двор, то не е „вашето“ независимо колко е интелигентно. Когато избирате домашен любимец, следва да се съобразите и с вашето свободно време, навици и темперамент. Дори най-интелигентното куче ще се окаже неподходящо за вас, ако сте свикнали да прекарвате уикендите в леглото, а породата, на която сте се спрели, изисква максимално движение и активност. Проучването на породата и известната за нея информация ще ви помогне да направите най-добрия за себе си, семейството си и животинчето избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com