Противозачатъчните водят до депресия за цял живот

2339
Противозачатъчните водят до депресия за цял живот
Снимка: Gabriela Sanda / Pixabay

Жените, приемащи орални контрацептиви, често изпитват промени в настроението. Авторите на ново проучване са открили връзка между употребата на противозачатъчни и риска от депресия, особено при младите жени.

Комбинираните орални контрацептиви (ОК), които съдържат естрогени и прогестогени, вече повече от половин век се приемат от жените по света. Съдържащите се в такива препарати хормони не позволяват на готовата за оплождане яйцеклетка да достигне до матката и да се прикрепи към лигавицата ѝ, което при правилен прием предотвратява бременност в 99 процента от случаите.

Как действат противозачатъчните хапчета?

Такива контрацептиви обаче имат редица странични ефекти, включително промени в настроението на жената. Ако тя има анамнеза за депресия, това може да повлияе на решението ѝ да започне или да продължи да приема хапчетата. Предишни изследвания, свързващи депресията с употребата на ОК, са дали противоречиви резултати, вероятно поради некоректни методики за събиране на данни.

В ново изследване учени от Швеция, Дания и Австралия използвали голяма извадка, за да изследват риска от депресия, свързан с началото на приема на ОК и ефекта от употребата им върху депресията с течение на времето. Вземайки данни от Британската биобанка, авторите са проследили 264 557 жени от раждането до менопаузата. Данните включвали употребата на ОК, когато били диагностицирани с депресия и когато за първи път изпитали симптоми на депресия, без да са били диагностицирани.

Анализът обхванал жени, които са приемали ОК, и такива, които никога не са ги приемали. Учените сравнили рисковете от депресия за двете групи. В същото време било направено отделно сравнение за две възрастови категории: такива, които са започнали да приемат ОК преди 20-годишна възраст, и жени, които са започнали да го приемат след 20 години.

Противозачатъчните влошават женското здраве

В резултат изследователите установили, че през първите две години от употребата на ОК се наблюдавали повишени нива на депресия при жените в сравнение с тези, които никога не са използвали ОК. Жените, започнали да приемат ОК преди 20-ата си година, честотата на симптомите на депресия била със 130% по-висока, а при по-зрелите жени –  с 92% по-висока в сравнение с жените, които никога не са приемали ОК. Възможно е толкова силен ефект на контрацептивите върху младите момичета се дължи на хормонални промени при половото съзряване.

Употребата на противозачатъчни обаче създава повишен риск от депресия не само през първите години след приема, но и през целия живот, дори и след това да бъдат изоставени. Жените, които някога са приемали такива препарати в живота си, показват симптоми на депресия 27 процента по-често от тези, които никога не са ги използвали.

Като се има предвид, че депресията се смята за „пандемията на 21. век“ и че жените страдат от нея почти два пъти по-често от мъжете, трудно е да се изключи важната причинно-следствена връзка. С други думи – фактът, че рязко увеличената честота на депресия при жените може да се дължи отчасти на бързото нарастване на популярността на ОК по целия свят.

Ще има ли скоро мъжко хапче срещу бременност?

По такъв начин, заключават учените в статия, публикувана в списание Epidemiology and Psychiatric Sciences, лекарите следва да бъдат предупредени за възможния риск от депресия, когато предписват орални контрацептиви на своите пациентки.

В бъдеще изследователите планират да оценят вероятността от развитие на депресия при използване на други подобни средства, като контрацептивни лепенки, хормонални спирали, вагинални пръстени. Резултатите от такова изследване ще предоставят на жените повече информация, която да им помогне да вземат информирани решения за вариантите за контрацепция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно