Проучване: Ако слагаш различна ваксина срещу коронавирус за трета доза, по-вероятно е да има странични ефекти

11822
Проучване: Ако слагаш различна ваксина срещу коронавирус за трета доза, по-вероятно е да има странични ефекти
Снимка: БГНЕС

Повече хора изпитват странични ефекти при подсилващи дози от препарати срещу коронавирус, твърдят експерти.

Данните показват, че използването на бустерна доза от препарата на Pfizer след ваксинация с AstraZeneca, може да причини временно неразположение. Няма причина за притеснение, уверяват лекари и допълват, че бустерните дози далеч надвишават малкия риск от странични ефекти, тъй като реваксинацията повишава защитата срещу Covid до много над 90%.

Израелско проучване: Две дози ваксина на Pfizer няма да са достатъчни

Ново израелско проучване показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer/BioNTech през януари и февруари...

Смесването на ваксината на AstraZeneca с подсилваща доза от препарата на Pfizer причинява странични ефекти при повече хора, отколкото всяка друга комбинация, установи проучване. Страничните ефекти са леки и не се различават от досега регистрираните и при поставени две дози - най-вече умора, температура, болки в мускулите.

Великобритания вече реши окончателно, че бустерните дози ще се правят само с препаратите на Pfizer. Това причини множество разногласия в обществото, след като две дози от ваксината на AstraZeneca бяха инжектирани на милиони хора над 50-те години – предимно настанени в домове за грижи и работници на първа линия, без да са ясни ефектите от смесването на препаратите. Така проучване на Оксфордския университет събира 830 доброволци на възраст 50 и повече години в цяла Англия, за да разгледат четири различни режима на дозиране на ваксини.

На участниците са дадени две дози AstraZeneca или Pfizer, или една, последвана от друга (AstraZeneca след това Pfizer, или Pfizer след това AstraZeneca).Доброволците са били разпределени на случаен принцип като след поставянето на третата доза е трябвало да докладват как се чувстват една седмица след инжекцията. Резултатите показали, че при тези, които са получили AstraZeneca след първоначална ваксинация с Pfizer, около 78 процента са имали умора. 65% от хората докладвали, че имат силно главоболие при смесването на препаратите. Подобни модели се наблюдават при болки в ставите, треска и мускулни болки.

Учените предполагат, че когато се слага бустерна доза от предходния тип ваксина, страничните ефекти са по-контролирани и това е така, защото AstraZeneca и Pfizer насърчават имунен отговор по различен начин.

Проф. Танкова: Абсолютно задължително е диабетиците да си поставят трета доза ваксина

“Абсолютно задължително е пациенти с диабет да си поставят трета доза ваксина, няма никакъв риск. Нашата работа е да казваме на п...

Питър Оупъншоу, професор по експериментална медицина в Imperial College London, коментира ситуацията: "Най-интересният аспект е, че хуморалният имунитет (т.е. с антитела) е най-добър при схемата с две дози Pfizer/BioNTech, но клетъчният имунитет е най-добър при две дози AstraZeneca, следвани от трета доза Pfizer/BioNTech".

Проучването успокоява, че използването на смесен подход за ваксина е не само безопасен, но и потенциално може да даде имунни отговори, които са поне толкова добри или по-добри от тези, предизвикани от единичните ваксини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com