Проучване загатва: Домакинска работа ни прави по-умни*

2581
Проучване загатва: Домакинска работа ни прави по-умни*
Снимка: iStock/Guliver

За проучване, което се стреми да извлече връзки между извършването на домакинска работа и здравето и познанието на мозъка, 66 когнитивно здрави възрастни възрастни са подложени на три медицински оценки, включително здравна оценка, структурно изобразяване на мозъка и когнитивна оценка. Те също бяха попитани колко често прекарват в подреждането на дома си, приготвяне на храна, домакинска работа, работа в двора и други дейности със списък със задачи.

Заключението? Тези, които са се занимавали повече с домакинска работа, показват повече мозъчен обем в хипокампуса и фронталния лоб, които са областите на мозъка, които помагат за паметта, ученето и познанието. Така че по същество, когато изпълнявате привидно безсмислени домакински задължения като, да речем, търкане на масата или пране на пране, всъщност може да изостряте мозъка си.

9 начина как да изглеждаш по-умен

Ако наистина бързаш, ама много и не ти остава време за нищо, освен да кажеш, че бързаш и нервно да се потиш и пуфтиш на червения светоф...

Разбира се, проучването е ограничено по отношение на тесни тестове и се фокусира върху определена възрастова група, но проследява, че ползите от вършенето на домакинска работа включват здравето на мозъка. Първо, организационният и планиращият аспект на домакинските задължения може да насърчи формирането на нови невронни връзки. Второ, домакинската работа може също да ви държи активни по начин, подобен на аеробните упражнения с ниска интензивност, които могат да укрепят здравето на сърцето и впоследствие да помогнат и за здравето на мозъка.

Освен това ползите от правенето на домакинска работа могат да се разширят и до облекчаване на стреса, тъй като почистването може да насърчи чувството за контрол и организацията може да помогне за успокояване на нервната система. И като се има предвид, че стресът може да компрометира всички аспекти на здравето, включително когнитивното ни здраве на мозъка, това също е голяма победа.

Все още не искате да почистите стаята си? За да помогнете да се мотивирате да растете, за да се възползвате от предимствата на правенето на домакинска работа, добавете малко творческо движение към вашата рутина. Например, танцувайте, докато почиствате с прахосмукачка или прах! Слушайте музика, за да я направите максимално забавна.

* Внимание! Това не е публикация с медицинска и научна стойност и няма претенции да бъде такава. Статията стъпва на източник, който е цитиран и всяка информация в него може да бъде проверена. 

Кои са най-умните зодии?

Няма какво да се лъжем – има хора, които обожават всеки ден да научават нови неща, но има и такива, които предпочитат да не се на...

Източник: wellandgood.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com